open-navfaktor-logo
search
EU sredstva
Općinski sud u Žepču dobio novu zgradu
Novu zgradu Općinskog suda u Žepču, koja je izgrađena bespovratnim sredstvima Europske unije (EU) u vrijednosti od 600.000 eura, u petak su otvorili šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler i predsjednica tog suda Dragica Dragičević.
21.10.2022. u 18:31
get url
text

Svečanosti su prisustvovali ambasadori 13 država EU-a, premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirnes Bašić, ministar pravosuđa i uprave Nebojša Nikolić, te predstavnici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, saopćeno je iz Press službe ZDK-a.

Sattler je kazao da je ovaj projekt dio šire pomoći EU-a za izgradnju i saniranje 32 pravosudne institucije u 17 gradova u BiH u vrijednosti od 28 miliona eura s ciljem jačanja vladavine prava u BiH.

- Mi kao Vlada u projektu smo sudjelovali s 285.000 maraka, od čega oko 120.000 za nabavku zemljišta, izradu projekta, prateće naknade i komunalne priključke, te 165.000 maraka za opremanje zgrade suda. Na ovaj način, svi mi konkretno pokazujemo da smo posvećeni stvaranju boljih uvjeta za rad pravosuđa kao jednog od najvažnijih stubova države, a od čega najviše koristi imaju naši građani - kazao je Bašić.

Naglasio je da je Vlada ponosna na ovaj, ali i sve druge projekte koji su realizirani uz podršku EU-a, kao što su izgradnja zgrada Općinskog suda u Olovu i Kantonalnog tužilaštva ZDK.

Prošle jeseni, dodao je, otvoren je novi paviljon u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici, a u toku je rekonstrukcija i dogradnja Općinskog suda u Zenici.

Ministar za pravosuđe i upravu Nebojša Nikolić naglasio je da su ovo projekti koji se finansiraju iz IPA sredstava

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.