Opća bolnica

Operacija laparoskopski asistirane desne hemikolektomije

Objavljeno: 18.11.2019. u 14:28

Radi se o naprednom laparoskopskom zahvatu, minimalno invazivne prirode gdje je reseciran tumor veličine 79 x 64 x 90 mm, desnog kolona koristeći se sa samo tri laparoskopska otvora te rezom dužine 5 centimetara

FOTO: Damir Hodžić

Hirurški tim Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo, u saradnji sa anasteziološkim timom i medicinskim osobljem operativnog bloka, uspješno je uradio drugu operaciju laparaskopski asistirane desne hemikolektomije.

- Radi se o naprednom laparoskopskom zahvatu, minimalno invazivne prirode gdje je reseciran tumor veličine 79 x 64 x 90 mm, desnog kolona koristeći se sa samo tri laparoskopska otvora te rezom dužine 5 centimetara. Time je izbjegnuta potreba za velikim abdominalnim rezovima i postoperativnim ožiljcima - navodi se.

Tom metodom, u odnosu na klasični hiruški operativni zahvat, postoperativni oporavak pacijenta je brži, a postoperativna bol manja. Smanjuje se i broj dana provedenih u bolnici i brži je oporavak pacijenta.

- Zahvat laparoskopske asistirane desne hemikolektomije izvršen je kod pacijenta mlađe životne dobi. Kaže da se odlično osjeća, da je već prvi dan nakon operacije ustao iz kreveta i normalno hodao. Pohvalio je hiruški tim i osoblje Opće bolnice za stručan i profesionalan rad  - ističu iz Opće bolnice.  

Odsjek za opću hirurgiju Opće Bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo planira nastavak razvoja laparoskopske hirurgije u toj ustanovi.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije