open-navfaktor-logo
search
Opća bolnica
Operacija laparoskopski asistirane desne hemikolektomije
Radi se o naprednom laparoskopskom zahvatu, minimalno invazivne prirode gdje je reseciran tumor veličine 79 x 64 x 90 mm, desnog kolona koristeći se sa samo tri laparoskopska otvora te rezom dužine 5 centimetara
18.11.2019. u 14:28
get url
text

Hirurški tim Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo, u saradnji sa anasteziološkim timom i medicinskim osobljem operativnog bloka, uspješno je uradio drugu operaciju laparaskopski asistirane desne hemikolektomije.

- Radi se o naprednom laparoskopskom zahvatu, minimalno invazivne prirode gdje je reseciran tumor veličine 79 x 64 x 90 mm, desnog kolona koristeći se sa samo tri laparoskopska otvora te rezom dužine 5 centimetara. Time je izbjegnuta potreba za velikim abdominalnim rezovima i postoperativnim ožiljcima - navodi se.

Tom metodom, u odnosu na klasični hiruški operativni zahvat, postoperativni oporavak pacijenta je brži, a postoperativna bol manja. Smanjuje se i broj dana provedenih u bolnici i brži je oporavak pacijenta.

- Zahvat laparoskopske asistirane desne hemikolektomije izvršen je kod pacijenta mlađe životne dobi. Kaže da se odlično osjeća, da je već prvi dan nakon operacije ustao iz kreveta i normalno hodao. Pohvalio je hiruški tim i osoblje Opće bolnice za stručan i profesionalan rad  - ističu iz Opće bolnice.  

Odsjek za opću hirurgiju Opće Bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo planira nastavak razvoja laparoskopske hirurgije u toj ustanovi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.