Najviše novca je planirano za oblast obrazovanja, odnosno 4,7 miliona KM, oko 1,5 miliona KM je predviđeno za saniranje dugovanja Međunarodnog aerodroma Tuzla, dok će 700 hiljada maraka biti urošeno u sportsku infrastrukturu u Tuzlanskom kantonu.

- Više od pedeset posto rebalansa predviđeno je za obrazovanje, a razlog je taj što se prvobitni budžet u ovoj godini nije dobro planirao i trenutno su škole bile bez novca za isplatu plaća i naknada radnicima - izjavio je ministar finansija u Vladi TK Vedran Lakić.

Za boračku populaciju je predviđeno 574 hiljade KM za egzistencijalne naknade, dok će i doplatak za djecu ovim rebalansom biti uvećan za pet KM od novembra ove godine. 

Opozicija u Tuzlanskom kantonu nije podržala ovakav rebalans budžeta.

- Ova Vlada ima okvirno oko 60 miliona KM više prihoda, nego što je to imala ranija Vlada. Ovdje se tiče povećanih prihoda po osnovu indirektnih poreza za nekih 21 milion, tu je još 19 miliona iz 2020. godine i 39 miliona KM sredstava MMF-a. Mi tako jedno blagostanje u budžetu ne osjetimo, ono što je posebno indikativno da su prosvjetni radnici nezadovoljni ovim rebalansom - izjavio je zastupnik u Skupštini TK i predsjednik SDA u TK Fahrudin Skopljak.

Amandman zastupnika Šekiba Umihanića kojim je traženo povećanje sredstava za milion KM za JZU Univerzitetsko-klinički centar Tuzla za nabavku opreme za Odjeljenje intenzivne terapije Klinike za zarazne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, nije dobio potrebnu većinu. 

Iz opozicionih Socijaldemokrata BiH kažu da je upravo to razlog zbog koga nisu glasali za ovaj rebalans Budžeta.

- Pošto nije usvojen amandman za povećanje sredstava potrebnih UKC-u Tuzla za nabavku opreme, bilo bi degutantno da podržimo ovakav rebalans - izjavio je zastupnik Žarko Vujović.

Zadovoljstvo zbog uvećanja sredstava u Budžetu Tuzlanskog kantona iskazali su iz Kluba zastupnika SDP-a.

- Imamo dodatna izdvajanja za poljopriuvredu da se smanje štete koje su nastale od posljedica suše. Iznašli smo zakonsko rješenje oko amandmana o sanaciji spomen obilježja narodnim herojima, tako da se sve ono što se ukazalo kao potreba ovim rebalansom uspjeli smo da zaokružimo - izjavio je Dževad Hadžić.

Trenutni Budžet Tuzlanskog kantona iznosi 447 miliona KM.