open-navfaktor-logo
search
Zbog koronavirusa
Optužen za ubistvo 20 putnika otetih iz voza u Štrpcima: Inđić pušten iz pritvora u Srbiji, ali nije došao na Sud BiH
Boban Inđić, optužen za zločine u Višegradu 1993. godine, pušten je iz pritvora u Srbiji zbog učešća u saobraćajnoj nesreći, ali se nije pojavio na ročištu u Sudu BiH, jer su optuženi i njegova porodica zaraženi koronavirusom, kazao je advokat Senad Kreho.
22.09.2022. u 12:34
get url
text

Na Sudu Bosne i Hercegovine održana je statusna konferencija kako bi se stranke u postupku dogovorile kakav će biti nastavak suđenja optuženom Inđiću.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Vesna Jesenković zatražila je od advokata optuženog da se izjasni da li ostaje pri dodatnom izvođenju još dva svjedoka, koje je Kreho predložio prije tri godine.

Kreho je zatražio još vremena, kako bi se konsultovao sa svojim branjenikom.

- Ja svog branjenika još nisam vidio, pušten je prije deset dana, a sada ima koronu. Moram s njim vidjeti da li su nam svjedočenja ova dva svjedoka potrebna - rekao je Kreho.

Boban Inđić je optužen za ubistvo 20 putnika u Višegradu otetih 27. februara 1993. godine iz voza u Štrpcima, zajedno s Lukom Dragičevićem, Obradom i Novakom Polugom, Draganom Šekarićem, Oliverom Krsmanovićem, Petkom Inđićem, Radojicom Ristićem i Miodragom Mitrašinovićem.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Inđić komandant Interventne čete ove brigade, a ostali optuženi pripadnici ove čete.

U novembru 2021. godine predmet je razdvojen jer se optuženi Inđić nalazio u pritvoru u Srbiji, gdje je čekao izjašnjenje o krivici za učešće u saobraćajnoj nesreći. U prvom predmetu u toku je iznošenje završnih riječi odbrane, a izricanje presude je zakazano za 21. oktobar.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je visoke kazne optuženima za zločin nad civilima.

Tužilac Džermin Pašić je u završnoj riječi rekao da kazne trebaju biti visoke, s obzirom na to da se radi o surovom zločinu kada su 27. februara 1993. civili izvedeni iz voza u Štrpcima, koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar, a potom odvedeni na područje Višegrada, gdje su fizički zlostavljani i ubijeni. Prema tužiocu, neadekvatno je korištenje riječi "otmica putnika" za ovaj slučaj, jer to podrazumijeva odvođenje i držanje nekoga, a počinjeni zločin je više od toga.

Odbrane – koje su do sada iznijele završne riječi – zatražile su da ih Državni sud oslobodi svih optužbi koje im se stavljaju na teret.

Nastavak su suđenja zakazan je za 6. oktobar, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.