open-navfaktor-logo
search
Odlikovani specijalac
Optužnica protiv inspektora: Za informacije iz istrage od dilera naplatio 11.000 KM
Inspektor za borbu protiv zloupotreba opojnih droga Ermin Zuko tereti za krivična djela primanje dara i drugog oblika koristi i odavanje službene tajne
23.09.2019. u 12:22
get url
text

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Ermina Zuke, inspektora Federalne uprave policije za borbu protiv zloupotreba opojnih droga u detašmanu Sarajevo.

On se tereti za krivična djela primanje dara i drugog oblika koristi i odavanje službene tajne.

Prema navodima iz optužnice, Ermin Zuko se tereti da je od maja 2018. do sredine marta 2019. godine, od optuženog Edisa Bunara više puta tražio i uzimao novac za informacije iz predmeta "Prizma".

Također je iznosio detalje iz posebnih istražnih radnji te optuženom Bunaru davao savjete i upute kako bi ga zaštitio od krivičnog gonjenja. Na ovaj način optuženi Zuko tereti se da je stekao nezakonitu korist u iznosu većem od 11 hiljada maraka.

Prema navodima iz optužnice, Zuko, inače odlikovan kao najbolji specijalac 2008. godine, putem prijatelja je stupio u kontakt sa Edisom Bunarom, a potom i dogovorio sastanak sa njim u ugostiteljskom objektu u Velešićima, te mu tom prilikom saopćio da on zna da Bunar prodaje drogu, te s kim radi, a što mu je bilo poznato iz službene evidencije.

Potom je od njega zahtijevao 2.000 KM kako bi mu pomogao da ne bude otkriven i procesuiran, na što je Bunar pristao i dao mu novac.

Potom ga je više puta kontaktirao u maju i junu prošle godine, te ga savjetovao da baci telefone, da prestane da prodaje opojnu drogu na mjesec, te mu obećao da će mu namjestiti pretres stana i auta, a u kojem se ništa neće naći, svjestan da u okviru svojih ovlaštenja postupa suprotno propisima. Za te usluge je u više navrata tražio novac i sastajao se s njim iza SCC-a i na jednom od tih sastanaka mu tražio 5.000 KM.

Nakon toga mu je tražio još novca, obećavši mu da će tri mjeseca biti miran, da ga FUP neće istraživati, te da mu se krivično djelo neće moći zadokumentovati, pa se 11. juna ponovo našao sa Bunarom, ovaj put kod džamije na Otoci, gdje mu je uzeo 3.000 KM, a potom još 600 KM.

- Na taj način sebi je pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 11.000 KM - navedeno je u optužnici.

Drugom tačkom optužnice Zuko se tereti da je u više navrata putem Vibera kontaktirao Bunara i sa njim se sastajao na različitim lokacijama u Sarajevu, prilikom čega mu je neovlašteno saopćio da je FUP hapsio konzumente koji su istražiteljima rekli da drogu kupuju od njega i da je lično on privodio neke od njih.

Pa je tako, nakon što je 18. decembra 2018. godine kada je FUP uhapsio i pretresao konzumenta V. T. Zuko otkrio Bunaru da je V. T. dao izjavu u FUP-u da kupuje drogu od njega, da bi pred Novu godinu kod Šaha na Alipašinom Polju ponovo neovlašteno saopćio povjerljive podatke Bunaru da ga puno spominju preko telefona, da je E. C. rekao da ide naplaćivati njegove dugove, da stane na mjesec sa prodajom opojne droge, da će mu tada doći obavijest od Suda da je bio predmetom rada FUP-a i da mu Tužilaštvo neće moći ništa godinu.

Također mu je rekao da ne drži opojnu drogu kod sebe u stanu jer bi se moglo desiti da mu istražitelji upadnu u kuću što će on javiti, a 21. februara 2019. godine, nakon 10.30 sati obavjestio je Bunara da je uhapšen E. S. i da mu je pronađena opojna droga.

Potom je 8. marta, putem njemu poznate osobe obavijestio Bunara da su za njega u akciji "Prizma" planirani pretresi po Naredbi Općinskog suda u Sarajevu, a radi pronalaska opojne doge, a što su informacije koje predstavljaju naročito povjerljive podatke.

Postupajuća tužiteljica je uz optužnicu predložila sudu produženje pritvora Zuki i to zbog opasnosti da bi optuženi boravkom na slobodi ponovio krivično djelo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.