Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Jovana Kušića, zvanog Joja, rođenog 1966.godine u Sarajevu, nastanjenog u Novom Sadu, državljanina Srbije te Branislava Vukovića, zvanog Bato, rođenog 1955. godine u Varešu, nastanjenog u Vankuveru, sa državljanstvom Kanade, zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima na području općine Pale.

- Optuženi se terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Pala i okoline, u svojstvu pripadnika Stanice javne bezbjednosti Pale, tokom maja i juna 1992. godine, lično i direktno učestvovali u nezakonitom zatočenju, mučenju, zlostavljanju i premlaćivanju civila bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatočeni u fiskulturnoj sali Doma kulture na Palama.

Od posljedica mučenja, zlostavljanja i premlaćivanja trojica zatočenika su ubrzo umrla od posljedica zlostavljanja, a više zatočenika zadobilo je teške fizičke i psihičke povrede, od kojih su se oporavljali duži vremenski period, te i danas imaju ožiljke i posljedice.

Optuženi se terete za krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

- Tužilašrvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem više od 20 svjedoka optužbe, od kojih će pet svjedočiti uz mjere zaštite, te priložiti više desetina dokaznih materijala - naveli su iz Tužilaštva.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.