open-navfaktor-logo
search
120. ligaški derbi
Osim: Pobjeda na Koševu značila bi mi više od kvalitetne igre
Plavi u duel s Bordo timom ulaze s tri boda zaostatka nakon domaćeg poraza od Širokog Brijega
29.11.2019. u 13:52
get url
text

U 18. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine fudbaleri Željezničara gostuju na Koševu. Susret ljutih gradskih rivala bit će 120. ligaški, a 139. ako se računaju preostali zvanični dueli Sarajeva i Željezničara.

Plavi u duel s Bordo timom ulaze s tri boda zaostatka nakon domaćeg poraza od Širokog Brijega.

- Sigurno da bi bila komotnija situacija da smo bodovno izjednačeni. Slična situacija je bila i prije prvog ovosezonskog derbija. Gora je sada situacija jer je kraj prvenstva bliže, a mi smo se sami doveli u ovu situaciju i iz nje se moramo iščupati kako znamo. Moramo biti na nivou kakav smo pokazali par puta u ovoj sezoni. Ne biti u dobrom izdanju protiv lidera i aktuelnog prvaka sigurno neće donijeti dobre rezultat - rekao je šef struke tima s Grbavice Amar Osim.

- Snaga Sarajeva je u statistici. Imaju sedam-osam utakmica kući i osam pobjeda, ali i mi imamo snagu. Do ovog kola smo bili prvi, nismo ni mi neki frajeri. Mi smo realno trebali dobiti utakmicu prošlog kola. Prvi put je ovolika razlika nakon našeg kiksa kući, a snaga nam je u kvalitetu ekipe, baš kao što je i snaga Sarajeva. Onaj koji bude blizu svog najboljeg nivoa, bit će bliže pobjedi. Mi smo njima najteži protivnik, ali i oni nama - dodao je strateg Plavih, te naglasio da ni njegova ni Musemićeva ekipa nije imala iskustva s lošim terenima ove sezone.

Osim je otvoreno rekao da bi volio izbjeći poraz...

- Otvoreno vam kažem da bih pristao na remi kod tima koji je bez poraza u ovoj sezoni na domaćem terenu. Njima se možda jesu vratili neki bitni igrači, ali to nije rezultiralo igrom kakvoj su se nadali, a to je ona igra iz prošle sezone - naglasio je Osim, uz opasku da je Željo igrao u različitoj formi nakon reprezentativnih pauzi.

Osim neće mnogo kalkulisati kada je riječ o sastavu...

- Nemamo preveliki fond igrača, ali vjerujem da nećemo previše mijenjati u odnosu na prošlu utakmicu - dodao je strateg najtrofejnijeg bh. kluba.

- Prije prvog ovosezonskog derbija sam govorio da mi je bilo bitno da odigramo dobro. Tada nismo bili odlični, ali smo dobri, dobri smo i sada, nismo loši. Ne moramo sebi više dokazivati da nismo loši. Sada bi mi kvalitet igre puno manje značio nego prije 11 kola jer je do kraja prvenstva manje utakmice - rekao je Osim.

Derbi iz 1982. godine privukao je najviše gledalaca, ali je odigran po teškom terenu, ni za sutra nisu najavljeni vremenski uvjeti idealni za igru.

- Ta utakmica se igrala 10. marta 1982. godine, bila je srijeda, radni dan. Jeste li impresionirani? - upitao je Osim prisutne novinare, te naglasio kako teren tada i nije bio tako loš.

Kapiten Plavih Sulejman Krpić promašio je penal protiv Širokog Brijega, ali i još nekoliko izglednih prilika.

- To je dio sporta, nisam mislio da ću promašiti. Nisam šutirao najbolje, nisam bio ni najspremniji, ali ću sutra biti 300 posto spreman - rekao je Krpić, te dodao:

- Ni meni nije bilo svejedno kada smo izgubili 0:3, a nije ni njima sigurno poslije pet "komada". Protiv Širokog nas nije išao gol, ali spremni smo na sve. Ne moramo odigrati neku lijepu utakmicu, više bih volio pobjedu.

Utakmica 18. kola između Sarajeva i Željezničara igra se sutra na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" s početkom u 16 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.