open-navfaktor-logo
search
Izmijenjene Uredbe
Ostali bez novca za medalje jer karate više nije olimpijski sport
Bh. karatisti koji su osvojili medalje na Evropskom i Mediteranskim igrama ostali su bez novčanih nagrada za ostvarene uspjehe iz razloga jer karate više nije olimpijski sport.
26.07.2022. u 16:12
get url
text

Asmer Šeta, trener u Karate klubu Okinawa, na svom Facebook profilu nije krio razočarenje time da su sportisti i treneri karatea uskraćeni za ukupni iznos nagrada od 49.500,00 KM, koliko bi dobili prema uredbi o nagrađivanju.

Podsjetimo, Na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta, Vlada Federacije BiH je u februaru izmijenila Uredbu o određivanju kriterija za dodjeljivanje nagrada sportistima, sportskim radnicima i sportskim udruženjima iz FBiH za ostvarene vrhunske sportske rezultate na međunarodnim takmičenjima.

U tabeli, koja je sastavni dio izmijenjene Uredbe, utvrđeni su i iznosi nagrada za ostvarene rezultate, za olimpijske i paraolimpijske sportske igre.

S ozbirom da karate više nije olimpijski sport, te se neće naći u programu na Olimpijadi 2024. u Parizu, takmičari u budućnosti ostaju bez novačnih nagrada.

Objavu Asmera Šete prenosimo u cjelosti.

- Čitam spisak onih koji su dobili sredstva od Federacije Bosne i Hercegovine i kolike iznose, te kako se krčmi novac građana FBiH i dobijam odluke Federalnog ministarstva kulture i sporta u kojima nam saopćavaju da sportisti koji su uzeli medalje u karateu na: Evropskom prvenstvu i Mediteranskim igrama, neće dobiti novčane nagrade koje su propisane uredbom FBiH o nagrađivanju sportista jer više nismo olimpijski sport.

VEZANI TEKST - Ovo su nagrade koje će ubuduće dobijati sportisti za osvojene medalje

Ovom diskriminatornom uredbom, gdje gubimo sva prava zbog olimpijskog statusa, što nije do nas, sportisti i treneri su uskraćeni za ukupni iznos nagrada od 49.500,00 KM, koliko bi dobili prema uredbi o nagrađivanju.

Do jučer smo primali nagrade i bili neko, od danas smo niko i kao da ne postojimo.

Još jedan paradoks je taj da će jedan dio sportista koji je učestvovao na Mediteranskim igrama dobit nagrade, a drugi koji su nastupili sa njima rame uz rame i donijeli medalje neće dobiti ništa.

Sad se samo stavite u ulogu tih sportista koji su se nadali tim nagradama i planirali šta i kako dalje, a radi se o studentima koji imaju cca. 20 godina.

Čemu dalje da se nadaju, o čemu da misle kad vide odnos države i društva prema njihovim uspjesima. I ono malo njih koji uspiju uz velike napore da se probiju u sami vrh međunarodne scene, vlast im kaže "Laku noć".

Dobiješ "čestitku" za ostvarene rezultate u prilogu gdje kaže dobili ste nulu za vaše uspjehe. 10 godina i više rada jednako je nula.

Kad vidimo gdje sve ode taj novac, a najbolji predstavnici BiH nebitno u čemu se množe sa nula. Ne da boli, nego RAZDIRE - napisao je Šeta.

Povodom odluke da karate neće biti dio narednih Olimpijskih igara kontaktirali smo Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine.

- Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je dostavio obavještenje u aprilu 2021. godine da karate neće biti na programu narednih Igara Pariz 2024, čime gubi status olimpijskog sporta.

Prema propozcijama MOK-a (kao dio reformi Olimpijske agende 2020), svaki domaćin narednih Igara može predložiti dodatne sportove koji će se provizorno naći na programu narednih Olimpijskih igara.

Ovo je po prvi put bio slučaj sa domaćinom OI Tokyo 2020 koji su predložili da se za to izdanje u program uvrste karate, surfanje, sportsko penjanje, skateboarding i bejzbol. Uvrštavanje sporta/ova na prijedlog domaćina ne znači da isti ostaju trajno na programu OI - pojasnili su nam iz Olimpijskog komiteta BiH.

Na narednim Igrama Pariz 2024 bit će četiri dodatna sporta: breaking, skateboarding, sportsko penjanje i surfanje, a kompletan program Olimpijskih igara Pariz 2024 se može naći na internet stranici MOK-a, kao i na internet stranici domaćina Igara.

Iz OK BiH pojasnili su nam da je mogućnost da na zahtjev domaćina nekih budućih edicija Igara (nakon OI Pariz 2024) karate opet bude na programu olimpijskih sportova otvorena, ali do momenta objave našeg teksta takve informacije nisu objavljene ili iskomunicirane. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.