open-navfaktor-logo
search
Sramotno
Osude iz Vojvodine zbog dodjele odlikovanja SPC-a zločincu Šešelju
Pojedine vojvođanske stranke, opozicioni političari kao i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) ocijenili su u ponedjeljak sramotnom i neprihvatljivom dodjelu odlikovanja Srpske pravoslavne crkve (SPC) osuđenom ratnom zločincu i čelniku Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju.
12.09.2022. u 10:52
get url
text

Orden Svetog vladike Mardarija lideru radikala dodijelila je u nedjelju Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička SPC-a, javlja Hina. Crkveno odlikovanje Šešelju je, kako se navodi u saopćenju SRS-a, dodijelio vladika bački Irinej koji je poručio da mu je "pripao dio časti i prijatna dužnost da u ime vladike Longina uruči ovaj divni orden".

Čelnik DSHV-a Tomislav Žigmanov je na Twitteru objavio da "ovako nešto nije utjeha tugujućima ubijenih, niti zacjeljuje rane patnji nevinih žrtava, niti donosi spokoj Hrvatima i katolicima koji su ovdje ostali... Ima li ko njih čuti?".

Dodao je da "jedini mjerodavni odgovor o smislu i svrsi nagrađivanja osobe, koja je pravomoćno osuđena za zločine nad Hrvatima u Vojvodini, može dati samo osoba čiji je Ured u Zagrebu, u Ilici br. 7 (kuća Srpske pravoslavne općine). A nakon svega oko Šešelja, mi snage više skoro ni za što nemamo..."

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) smatra da je sramotno što Vojislav Šešelj, osuđeni ratni zločinac, dobija bilo kakve nagrade i odlikovanja.

- Šešelj, koji je čitav svoj politički vijek posvetio promoviranju mržnje, agresivnosti, ali i političkog ludila, baštini vrijednosti koje su duboko anticivilizacijske, ali i duboko antikršćanske - navodi se u njihovom saopćenju.

LSV dodaje da društvo u kojem se osuđeni ratni zločinci odlikuju i nagrađuju, a svoje ideje slobodno šire svakodnevno gostujući na TV kanalima, nema čemu dobrom da se nada.

Čin SPC-a osudio je i opozicioni Pokret slobodnih građana (PSG) koji smatra nedostojnom i neprihvatljivom odluku dijela SPC-a o odlikovanju osuđenog ratnog zločinca i vodećeg predstavnika najmračnije politike u historiji Srbije koja je dovela do krvavih ratova, progona i protjerivanja ljudi na Zapadnom Balkanu".

PSG je naveo da želi vjerovati da iza toga postupka ne stoji cijeli SPC već samo episkopi Longin i Irinej Bulović.

- Nadamo se da će uslijediti oštra reakcija patrijarha Porfirija i drugih crkvenih velikodostojnika kojim će ovaj čin biti poništen - navedeno je u njihovom saopćenju.

VEZANI TEKST - Ratnog zločinca Vojislava Šešelja SPC odlikovao ordenom Svetog vladike

Za bivšu potpredsjednicu nekada vladajuće Demokratske stranke i zastupnicu Aleksandru Jerkov radi se o očekivanom i nimalo začuđujućem potezu SPC-a.

- Baš kao što je i devedesetih, kada je Vojislav Šešelj činio zločine zbog kojih je osuđen, uloga Srpske pravoslavne crkve bila više nego očigledna, i sada je jasno da su oni opet ili bolje rečeno još na istoj strani - izjavila je ona za dnevni list Danas.

Vojislav Šešelj je pravomoćnom presudom Haškog tribunala 2018. osuđen na deset godina zatvora zbog poticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premještanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci 1992.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.