open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Osuđeniku za zločine kod Donjeg Vakufa uvažena molba za odgodu zatvora
Branko Čigoja i Saša Boškić, nekadašnji pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) osuđeni na po 14 godina zatvora za zločin nad civilima počinjen u Oborcima kod Donjeg Vakufa, već su upućeni na izdržavanje kazne, dok je Željku Todiću, osuđenom na istu kaznu, izdržavanje odgođeno do kraja godine, saznaje Birn.
10.06.2021. u 13:33
get url
text

Iz Državnog suda su naveli da se Čigoja i Boškić od februara ove godine nalaze na izdržavanju kazne u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u Vojkovićima, a da je uvažena Todićeva molba, prema kojoj je odgođeno izvršenje kazne zatvora do novembra ove godine.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u decembru prošle godine potvrdilo prvostepenu presudu, prema kojoj su Čigoja, Todić i Boškić proglašeni krivima da su 13. septembra 1995., kao pripadnici Izviđačkog voda 11. lake mrkonjićke brigade VRS-a, učestvovali u ubistvima 28 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, pripadnika radnog voda koji su bili dodijeljeni toj jedinici.

Osuđeni su na po 14 godina zatvora. Istom presudom, Milorad Glamočak je, kao komandir Izviđačkog voda, oslobođen optužbi, piše Birn.

Prvostepeno sudsko vijeće je zaključilo da su civili bili na spratu objekta stare željezničke stanice u Oborcima kada je Čigoja došao i u tri navrata ih izvodio u grupama od po četiri-pet, a potom sve preostale. Utvrđeno je da su Čigoja, Todić i Boškić s drugima učestvovali u likvidaciji.

Glamočak je, kao nekadašnji komandir Izviđačkog voda, oslobođen optužbi po komandnoj odgovornosti da nije spriječio ni kaznio počinioce zločina. Tada je Vijeće zaključilo da nema dokaza da se Glamočak saglasio s naredbom za ubistva civila, kao ni da je imao svijest da se njegovi potčinjeni spremaju da počine zločin ili da su ga počinili.

Sud BiH je udovoljio i molbi Mileta Pažina, koji je u aprilu ove godine pravosnažno osuđen na godinu i po zatvora za nečovječno postupanje prema bošnjačkom civilu 1993. na području Stoca, te odgodio izvršenje njegove kazne do kraja augusta ove godine.

Pažin je proglašen krivim da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i zapovjednik Civilne zaštite u Stocu, nečovječno postupao prema civilu u Kaplan Mahali, a Vijeće je tada zaključilo da je van razumne sumnje dokazano da je 14. jula 1993. udario Admira Kaplana bajonetom i kundakom, kao i da mu je zasjekao uho.

Istom presudom Pažin je, u nedostatku dokaza, oslobođen optužbi po pet tačaka optužnice, odnosno da je odvodio i nezakonito zatvarao civile, potom za udaranje dvojice civila, kao i da je rukovodio i vršio nadzor nad zatočeničkim objektima u školi, vaspitno-popravnom domu i privatnim kućama na području Stoca.

Skupa s Pažinom sudilo se i Vidu Krešiću, koji je oslobođen optužbe da je kao pripadnik HVO-a učestvovao u odvođenju i nezakonitom zatvaranju grupe civila, kao i da je učestvovao u mučenju u "Koštanoj bolnici".

S Pažinom i Vidom Krešićem su ranije bili optuženi Mirko Raguž, Ivica Marković i Josip Krešić, ali su zbog smrti postupci u odnosu na njih obustavljeni.

Na izdržavanju zatvorske kazne, prema Sudu BiH, od marta 2021. nalazi se i Saša Ćurčić, bivši pripadnik Interventne jedinice "Dragan Nikolić" VRS-a koji je osuđen na pet godina zatvora zbog prisiljavanja na seksualno djelo osobe bošnjačke nacionalnosti u ljeto 1992. u Foči.

Prvostepenom presudom, koju je Apelaciono vijeće potvrdilo u februaru ove godine, utvrđeno je da je Dragan Zelenović, neutvrđenog dana između 3. i 18. jula 1992. godine, iz Srednjoškolskog centra u Foči izveo zaštićene svjedokinje S-1 i S-2 te još jednu osobu, koje je zajedno sa Sašom Ćurčićem odveo u kuću u mjestu Gornje Polje, gdje je optuženi uveo S-1 u sobu, a zatim je prisilio na seksualno djelo.

Zelenović je pred Haškim tribunalom pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. u Foči.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.