open-navfaktor-logo
search
Svečanosti
Otvorena izložba posvećena Šefiku Bešlagiću, najpoznatijem istraživaču stećaka
U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu danas je otvorena izložba "Šefik Bešlagić" i uručena je istoimena nagrada UNESCO-u. Fondacija Stećak u Bosni i Hercegovini time je obilježila 30 godina od smrti Šefika Bešlagića, najpoznatijeg bh. istraživača stećaka i drugih oblika kamenih spomenika.
15.12.2020. u 16:14
get url
text

U ime UNESCO-a nagradu "Šefik Bešlagić" preuzeo je Siniša Šešum, šef Ureda UNESCO-a u BiH, a uručio ju je Senad Šabović, osnivač Fondacije Stećak.

- Ovo nije nagrada UNESCO-u već svim stručnjacima, institucijama i ustanovama koji su radili šest godina predano na projektu upisivanja stećaka na Listu svjetske baštine. Bez obzira na to koji su politički problemi postojali tada između četiri države, nominacija stećaka niti u jednom trenutku nije bila dovedena u pitanje. I to je vrlo značajno jer naslijeđe povezuje. Kulturna raznolikost koja postoji na Balkanu treba poveznica, a ne faktor razdvajanja - kazao je Šešum.

Na Svečanoj akademiji uručene su i zahvalnice svima onima koji rade na promociji stećaka i naslijeđa Šefika Bešlagića.

Zahvalnicu u ime Akademije nauka u umjetnosti BiH, preuzela je akademik dr. Amila Kreso-Pašalić. U ime Federalnog ministarstva obrazovanja u nauke zahvalnicu je preuzeo Jasmin Branković, pomoćnik ministrice u Sektoru za nauku i tehnologiju koji je naveo da će i dalje pružati podršku istraživanju stećaka i drugih spomenika srednjovjekovne Bosne.

U ime Historijskog Muzeja BiH zahvalnicu je preuzeo viši kustos Amar Karalić koji je kazao da su uz Fondaciju Stećak od samih početaka te da se nadaju dobroj budućoj saradnji. Zahvalnicu Fondaciji za muzičke scenske i likovne umjetnosti preuzeo je njen direktor Armin Omerović koji je kazao da od 2017. godine podržavaju Fondaciju Stećak te naglasio da je kontinuitet veoma važan u ovakvim projektima.

Zahvalnicu namijenjenu Franjevačkoj teologiji Sarajevo primio je fra Mile Babić, a u ime Društva La Benevolencije Jakob Finci. Jovan Divjak preuzeo je zahvalnicu namijenjenu Udruženju "Obrazovanje gradi BiH".

- Sa Fondacijom Stećak sarađujemo od njenih početaka. Jednom smo uradili istraživanje u osnovnim školama kojim je utvrđeno da učenici veoma malo znaju o stećcima. Zato je rad ove Fondacije i Senada Šabovića veoma važan u cilju širenja znanja o ovim vrijednim spomenicima kulture – kazao je Divjak.

Gorčin Dizdar primio je zahvalnicu u ime Fondacije Mak Dizdar te je čestitao Šaboviću na istrajnosti jer, kako je naglasio, kultura često ovisi o pojedincima koji ulažu svoju energiju i rad.

Zahvalnicu je dobio i Zijad Halilović iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH koji je naglasio da je valorizacija stećaka urađena, između ostalog i zahvaljujući literaturi čiji je autor Šefik Bešlagić.

- Bilo je potrebno obići više od 300 lokaliteta i čitav proces je trajao dugo. Pored Bešlagića koji je dao veliki doprinos u očuvanju i popisu stećaka, moram spomenuti i pokojnog profesora Dubravka Lovrenovića koji je tada bio na čelu Komisije i koji je također imao velikog udjela u njihovom upisu na Listu. Nažalost, stećci su u posljednje vrijeme često predmet uništavanja i treba utvrditi dodatne mjere njihove zaštite – kazao je Halilović.

U ime profesorice na američkom Columbia univerzitetu, Tanye Domi, koja je i voditeljica Harriman insituta pri ovom univerzitetu zahvalnicu je primila Dolores Šešum-Tutić iz Centra za postkonfliktna istraživanja.

- Profesorica Domi je prijatelj Bosne i Hercegovine i velika ljubiteljica stećaka, i planiramo u budućnosti s njom ostvariti i jedan vid saradnje – kazao je Senad Šabović.

Zahvalnice su dobili i Ministarstvo kulture i sporta FBiH, Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS,  Historijski arhiv Sarajevo, Biblioteka filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Enes Dedić i drugi.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.