open-navfaktor-logo
search
Skoplje
Papa Franjo služio misu na trgu "Makedonija" pred 15.000 ljudi
U svom govoru tokom mise na trgu "Makedonija", papa Franjo je poslao poruke mira, suživota, više ljubavi prema Bogu i prema ljudima
07.05.2019. u 13:27
get url
text

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo danas je služio misu na centralnom trgu "Makedonija" u Skoplju, pred oko 15.000 građana Sjeverne Makedonije i hodočasnika iz inostranstva, javlja Anadolu Agency (AA). 

U svom govoru na trgu "Makedonija", papa je poslao poruke mira, suživota, više ljubavi prema Bogu i prema ljudima. Papa Franjo je rekao da ravnodušnost i klevetu treba zameniti osjetljivošću i nadom, te prevladati stereotipe i više se brinuti jedni za druge. Papa, koji boravi u historijskoj posjeti Sjevernoj Makedoniji, došao je na trg u svom vozilu, takozvanom "papamobilu", gdje ga je dočekao veliki broj okupljenih građana. 

Papa Franjo je osvrnuvši se na Majku Terezu, koja potiče iz Skoplja, naglasio da je "glad za hljebom, za bratstvom i za Boga, najbolje poznavala Majka Tereza". Jutros su papu Franju na Međunarodnom aerodromu u Skoplju dočekali odlazeći predsednik Gjorgje Ivanov i premijer Zoran Zaev, a potom je u njegovu čast upriličena i svečana ceremonija na platou ispred Predsjedničke palate. 

papa Franjo

A kao dio posjete Sjevernoj Makedoniji tokom dana, u Memorijalnom domu Majke Tereze u centru Skoplja, papa Franjo se sastaje sa vjerskim vođama i rođacima Majke Tereze. Nakon susreta s vjerskim vođama, u amfiteatru iza Memorijalnog doma Majke Tereze, papa Franjo će se susresti sa ugroženom grupom građana. 

Kasnije će se uputiti u katoličku crkvu u Skoplju, gdje će održati ekumenski i međureligijski susret sa mladima i susret sa sveštenicima i njihovim porodicama. U kasnim večernjim satima papa će sa vojnim počastima biti ispraćen sa Međunarodnog aerodroma u Skoplju, čime će zvanično završiti svoju posjetu Sjevernoj Makedoniji. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.