U Prijedlogu koji je iz Ministarstva sigurnosti BiH upućen prema Vijeću ministara BiH se navodi kako ova komisija često zasijeda i radi mimo radnog vremena, neradnim danima i na teritoriji cijele zemlje.

- Zbog osjetljivosti posla i radom sa opojnim drogama, članovi su nerijetko i tema pisanja u medijima što dodatno stvara pritisak na članove Komisije koji svoje zadatke obavljaju stručno i kvalitetno. Slijedom iznesenog, kao i visokog stepena odgovornosti članova Komisije jasno je da istim pripada mjesečna naknada za izvršeni posao, koji zahtjeva osobe jakog karaktera i odane zadatku koji obavljaju - stoji u obrazloženju prijedloga.

Ukoliko Vijeće ministara usvoji ovu ideju, predsjednik komisije će dobijati 60 posto od osnovice za obračun plaće zaposlenih u institucijama BiH, ili oko 280 maraka mjesečno, a ostali članovi oko 240 KM.

Inače, članovi Komisije za suzbijanje opojnih droga su neki od najbolje pozicioniranih službenika u institucijama BiH.

Nezir Pivić, zamjenik je ministra pravde BiH, Ognjen Zekić je šef Odsjeka za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u Ministarstvu sigurnosti BiH, a Indira Fazlagić je glavni inspektor u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Pored njih, članovi Komisije su i Mario Miočević, službenik iz Ministarstva pravde BiH, te Sreten Čančar iz Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine.

Oni su imenovani 2018. godine na period od četiri godine, i u prosjeku zasjedaju jednom mjesečno.

Podsjećamo, Komisija se u centru pažnje javnosti našla u avgustu 2018. godine kada je u postrojenjima Rudnika i termoelektrane Gacko organizovano spaljivanje 700 kilograma droge.

Naime, policija je nakon spaljivanja u kontejneru u krugu preduzeća pronašla određene količine kokaina, skanka i heroina.

Iz Ministarstva sigurnosti su odmah odbacili navode iz medija da komisija ima bilo kakve veze sa tim slučajem. Tada su poručili da se proces uništavanja vodi po najvišim standardima uz vrlo stroge procedure.  Pokrenuta je i zvanična istraga, ali rezultati do danas nisu objelodanjeni, objavio je capital.ba.