open-navfaktor-logo
search
Hitna sjednica
Parlament BiH: Program reformi "u sefu", Mektić tvrdi da je taj dokument "uveo BiH u NATO"
Košarac je kazao da su Mektićeve tvrdnje kontradiktorne, s obzirom na to da SDS-ov zastupnik tvrdi kako zna detalje Programa reformi BiH, a da istovremeno kaže da je dokument zaključan u sefovima
20.11.2019. u 13:20
get url
text

U toku je hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Iako je na dnevnom redu samo jedna tačka dnevnog reda, a to je Prijedlog izmjene i dopune Poslovnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, zastupnici vode raspravu o Programu reformi BiH i NATO putu BiH.

Zastupnik SDP-a Zukan Helez je na početku današnje hitne sjednice Zastupničkog doma predložio još jednu tačku dnevnog reda, a to je Informacija o dogovoru o Programu reformi BiH, kojeg je Predsjedništvo BiH usvojilo u utorak.

- Cijela država se trese, a mi nemamo informaciju tačnu, kakav je dokument dogovoren. Visoki dom ne zna šta je u tom dokumentu. Insistiram da glasamo o ovoj tački dnevnog reda – rekao je Helez.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić je kazao da će biti vremena za ovu tačku dnevnog reda, te da će ubrzo biti održana redovna sjednica.

Saša Magazinović, šef Kluba SDP-a BiH u Zastupničkom domu, kazao je da je predsjedavajući u pravu kada kaže da se, kada se predlaže dnevni red, mora imati potrebni materijal, ali da je specifičnost ove tačke što, kako je kazao, ne postoji materijal o ovom dokumentu.

- Pozdravljam dogovor i ako sam dobro shvatio gospodu Šarovića, Džaferovića i Komšića, mi idemo prema NATO-u. Mislim da je bio pošten stav da se poštuje zakon i Ustav. Podržavam kolegu Heleza da raspravljamo o ovome i slažem se da se traži dokument i da nam se pročita - kazao je Magazinović.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a Staša Košarac je kazao da je jedina opravdanost za zakazivanje hitne sjednice bila činjenica da nije konstituirana Komisija za izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

- Smatram da su izmjene Poslovnika ozbiljan proces i ozbiljan posao, te ovakvo uvođenje prakse može ovaj normativni akt dovesti u fazu njegove neprimjene. Klub zastupnika SNSD-a je protiv ove hitne sjednice – poručio je Košarac pojasnivši da njegove kolege i on neće glasati za dnevni red, niti za izmjene Poslovnika.

Zastupnik SDS-a Dragan Mektić je podržao prijedlog SDP-a, zatraživši Program reformi od Predsjedništva BiH.

- Ovo je strateško pitanje budućnosti BiH i njenih građana. Prema mojim informacijama, koje su vrlo osnovane, ovaj dokument je zaključan u sefovima članova Predsjedništva BiH i prema naređenjima nekih međunarodnih faktora, on se javnosti ne smije pokazati dok ne dobijemo potvrdu da je NATO prihvatio ovaj dokument – kazao je Mektić.

Izjavio je da je došao do ključnih stvari iz dokumenta, u kojem se, kako je kazao, ne spominje vojna neutralnost, da o statusu i članstvu BiH u NATO-u neće odlučivati niži nivoi vlasti, već isključivo državni organi i institucije, te da se u njemu nalazi set zaključaka o reformi odbrane i sigurnosnog sektora.

- Time se poništava Rezolucija NSRS-a i ja mislim da je posebno u interesu naroda u RS-u, nas koji ga ovdje predstavljamo, da imamo taj dokument i da vidimo da li u tom dokumentu postoji vojna neutralnost i da li, kako je tamo navedeno, odlučuju niži nivoi vlasti, odnosno entitet RS. Tražim sat vremena pauze sa zahtjevom da nam se dostave ti dokumente i da nam dođu članovi Predsjedništva ovdje i da nam obrazlože šta se nalazi u tom dokumentu – poručio je Mektić.

Košarac je kazao da su Mektićeve tvrdnje kontradiktorne, s obzirom na to da SDS-ov zastupnik tvrdi kako zna detalje Programa reformi BiH, a da istovremeno kaže da je dokument zaključan u sefovima.

- Konsultirao sam se sa nekoliko kolega i Parlament nema nikakve ingerencije u ovom slučaju – tvrdi Košarac.

Mektić je kazao da "nisu oni ustali i iznijeli činjenice", već da je zastupnica Bursać izjavila da se u dokumentu ne spominje Rezolucija o vojnoj neutralnosti.

- Znam puno o tom dokumentu i bit će još puno priče. Vidjet ćemo da je ovaj dokument uveo BiH u NATO. Sad je samo stvar Brisela i NATO-a da odluče kada ćemo i šta ćemo – tvrdi SDS-ov zastupnik.

Iako rasprava traje već oko sat vremena, dnevni red još nije usvojen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.