Butikofer je putem svog Twitter naloga komentarisao dodjelu kandidatskog statusa za Evropsku uniju zemljama zapadnog Balkana te istakao kako dugo vremena Evropsko vijeće nije razmatralo tako dalekosežne odluke kao sada.

- Dodeljivanjem statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji, nakon dugog zastoja politika proširenja EU-a ponovo je počela da se kreće kao ključna strategija – naveo je Butikofer i dodao:

- Onaj ko kaže "da" Ukrajini i Moldaviji, ne može reći "ne" Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Kosovu i Bosni i Hercegovini.

Zatim je prokomentarisao i Srbiju, kojoj je, kaže Butikofer, EU dao toliki avansni kredit, ističući kako će morati "da odluči da li je jedina u regionu koja ide ruskom rutom".

- Vrata se mogu otvoriti i za Gruziju ako očekivanje budućnosti u porodici EU-a bude poduprto odgovarajućim domaćim političkim promjenama – procjenjuje on.

Kako dalje navodi, put do realizacije ove perspektive neće biti lak, a koliko brzo će se moći pratiti, zavisi od sposobnosti kandidata da se reformišu.

- Međutim, EU također mora iskoristiti ovo vrijeme za jačanje vlastite sposobnosti da djeluje interno i eksterno. Pridržavanje ranije važećih propisa o jednoglasnosti u Vijeću nije u skladu sa ovim. Opća eliminacija jednoglasnosti nije moguća. Stoga će biti važno razviti pametne kompromise. Krize sa kojima se suočavamo tjeraju na to – zaključuje on.