open-navfaktor-logo
search
Reinhard Butikofer
Parlamentarac EU: Onaj ko kaže "da" Ukrajini i Moldaviji, ne može reći "ne" Bosni i Hercegovini
Onaj ko kaže "da" Ukrajini i Moldaviji, ne može reći "ne" Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Kosovu i Bosni i Hercegovini, rekao je predstavnik Zelenih u Evropskom parlamentu Reinhard Butikofer.
23.06.2022. u 16:18
get url
text

Butikofer je putem svog Twitter naloga komentarisao dodjelu kandidatskog statusa za Evropsku uniju zemljama zapadnog Balkana te istakao kako dugo vremena Evropsko vijeće nije razmatralo tako dalekosežne odluke kao sada.

- Dodeljivanjem statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji, nakon dugog zastoja politika proširenja EU-a ponovo je počela da se kreće kao ključna strategija – naveo je Butikofer i dodao:

- Onaj ko kaže "da" Ukrajini i Moldaviji, ne može reći "ne" Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Kosovu i Bosni i Hercegovini.

Zatim je prokomentarisao i Srbiju, kojoj je, kaže Butikofer, EU dao toliki avansni kredit, ističući kako će morati "da odluči da li je jedina u regionu koja ide ruskom rutom".

- Vrata se mogu otvoriti i za Gruziju ako očekivanje budućnosti u porodici EU-a bude poduprto odgovarajućim domaćim političkim promjenama – procjenjuje on.

Kako dalje navodi, put do realizacije ove perspektive neće biti lak, a koliko brzo će se moći pratiti, zavisi od sposobnosti kandidata da se reformišu.

- Međutim, EU također mora iskoristiti ovo vrijeme za jačanje vlastite sposobnosti da djeluje interno i eksterno. Pridržavanje ranije važećih propisa o jednoglasnosti u Vijeću nije u skladu sa ovim. Opća eliminacija jednoglasnosti nije moguća. Stoga će biti važno razviti pametne kompromise. Krize sa kojima se suočavamo tjeraju na to – zaključuje on.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.