open-navfaktor-logo
search
Primanja
Parlamentarci BiH odbili raspravljati o smanjenju otpremnina
Zastupnici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu prihvatili da se danas po hitnom zakonodavnom postupku izjašnjavaju o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama koji predviđa smanjenje otpremnina.
04.02.2020. u 13:35
get url
text

Prijedlogom zakona je predviđeno da se maksimalna otpremnina smanjuje sa sadašnjih 35.000 KM na 10.000 KM, a te maksimalne iznose u pravilu su primali izabrani i imenovani zvaničnici u institucijama BiH, uključujući zastupnike i delegate u državnom parlamentu.

Naime, pred zastupnicima su bile izmjene zakona, koje ponovno predlaže zastupnik Damir Arnaut, a radi se izmjenama koje su već razmatrane i odbijene na prethodnoj sjednici, ali Arnaut je obrazložio da postoje tvrdnje pojedinih zastupnika o pogrešnom glasanju protiv tog zakona.

Zastupnici će se danas izjašnjavati u drugom krugu glasanja o nekoliko zakonskih rješenja o kojima Kolegij nije uspio postići saglasnost, a među njima su izmjene Zakona o finansiranju institucija BiH, Zakona o patentu i Zakona o Sudskoj policiji koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Kolegij nije postigao saglasnost ni oko izmjena Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH koje je predložio zastupnik Demokratske fronte (DF) Zlatan Begić, a radi se o zakonu kojim bi se uklonile nelogičnosti nastale nakon posljednje izmjene tog zakona propisujući brojne uvjete za prijavu prebivališta.

Predlagač izmjena Zakona o putnim ispravama BiH koje predviđaju da se ne omogući izdavanje pasoša za one koji ne plaćaju alimentaciju Damir Arnaut pozvao je zastupnike da ne prihvate negativno mišljenje nadležne komisije.

O svim tačkama dnevnog reda zastupnici će se izjašnjavati nakon što obave cjelokupnu raspravu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.