open-navfaktor-logo
search
Schmidtovo neobraćanje
Parlamentarci o Vijeću sigurnosti UN-a: Poslana poruka da model međunarodne zajednice više ne postoji u BiH
Nije dobro što se visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt ne obraća Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, ali ako išta, dobro to je da ostaje EUFOR, da ostaju bonske ovlasti.
Merima Čustović
03.11.2021. u 15:11
get url
text

VEZANI TEKST - Mandat EUFOR-a se produžava, Schmidt se neće obratiti u UN-u

Stav je ovo Amira Fazlića, zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, komentirajući dešavanja uoči sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.

Kako je odlučeno, Schmidt se neće obratiti Vijeću sigurnosti, u zamjenu za usvajanje rezolucije kojom se produžava mandat EUFOR-u, što je bio svojevrsni ultimatum Rusije.

Schmidt je Vijeću sigurnosti uputio nimalo optimističan izvještaj o stanju u Bosni i Hercegovini, koji su dobile članice i o kojem će se raspravljati.

VEZANI TEKST - Ekskluzivno otkrivamo prvi Schmidtov izvještaj UN-u: Ako ne reagujemo, mir će biti ugrožen, a Dejtonski sporazum poništen

- Nije dobro što se Schmidt ne obraća. To je prvi put da se visoki predstavnik ne obraća. Ali pozitivno je što ostaje EUFOR, bonske ovlasti. Bit će i rasprava o Schmidtovom izvještaju, ali bi bio puno bolji efekat i jači autoritet visokog predstavnika da mu je omogućeno da se obrati. To pokazuje da unutar međunarodne zajednice postoje lobiji koji rade u nekim interesima. Ne bi se Milorad Dodik ovako ponašao da nema podršku nekih – dodao je Fazlić.

Dženan Đonlagić, predsjednik Kluba zastupnika Demokratske fromte u bh. Parlamentu i također član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnosti, kratko je prokomentirao ova dešavanja u Vijeću sigurnosti.

- Vijeće sigurnosti UN-a je poslalo poruku da koncept ili model međunarodne zajednice više ne postoji u Bosni i Hercegovini, ako je ikada i bilo – kazao je Đonlagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.