open-navfaktor-logo
search
Zakazana sjednica
Parlamentarci pitaju Vijeće ministara: Zanima ih ostavka, 14 prioriteta EK, Mehmedagić...
Zajednička sjednica oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj zastupnici i delegati postavljaju pitanja za članove Vijeća ministara BiH, zakazana je za srijedu, 16. juna.
10.06.2021. u 17:40
get url
text

Riječ je o prvoj takvoj sjednici u ovih dvije i po godine mandata aktuelnog saziva bh. Parlamenta.

Do sada je za Vijeće ministara BiH pristiglo 36 pitanja.

Zastupnike i delegate uglavnom zanima usvajanje zakona iz 14 prioriteta Evropske komisije postavljenih pred bh. vlast na putu ka članstvu u Evropsku uniju, registracija Akademije nauka i umjetnosti BiH, rješavanje pitanja odlaganja otpada na Trgovskoj gori i izgradnje Pelješkog mosta, izgradnja na Koridoru Vc, pomoć poljoprivredi.

VEZANI TEKST - Dvije i po godine (ne)aktivnosti: Ko su zastupnici za koje javnost skoro i ne zna

Također, Šemsudin Mehmedović (SDA) očekuje odgovor Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara, na pitanje da li je BiH dalje ili bliže Evropskoj uniji i NATO-u ili je napravljen korak unazad sa Tegeltijom i ovim sastavom Vijeća ministara.

Dženan Đonlagić (DF) pita kada će Vijeće ministara BiH okončati proces pridruživanja Bosne i Hercegovine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, na koje se dugo čeka.

Edita Đapo (SBB) pitala je da li je Osmanu Mehmedagiću, v. d. direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), istekla sigurnosna provjera za pristup podacima pod oznakom "tajno" i "vrlo tajno" i kada, te ako jeste, šta je Izvršno-obavještajni odbor (čiji su članovi predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Teletija, te dopredsjedavajući Bisera Turković i Vjekoslav Bevanda) učinio da OSA radi legalno i spriječi da sadašnji v. d. direktora ne može imati uvid u informacije pod oznakama "tajno" i "vrlo tajno".

Lazar Prodanović (SNSD) pitao je pismeno koliko je stranih državljana kojima je izrečena mjera protjerivanja iz BiH, a i dalje se nalazi u našoj zemlji, dok Mirjanu Marinković-Lepić (Naša stranka) zanima zašto još nije počela provjera validnosti diploma u institucijama BiH s obzirom na to da je ovakva inicijativa usvojena prije više od godinu.

Iako ima pitanja o ozbiljnim temama, očekivano, ima i politikantskih.

Nenad Stevandić (SNSD) postavio je pitanje "u svom stilu", ovaj put za ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković pa ga sada zanima kada će ministrica "prestati davati netačne i zapaljive izjave posebno u vezi sa validnošću i stvarnom vrijednošću gesta i donacije Srbije od 5.000 doza vakcina Covishield".

VEZANI TEKST - Inicijativa za smjenu Vijeća ministara BiH sutra pred državnim parlamentarcima

Nadalje, dva parlamentarca su se zanimala šta je Ministarstvo vanjskih poslova uradilo po pitanju nabavke vakcina, dok je Zlatko Miletić (samostalni delegat) ponovo pitao hoće li Vijeće ministara podnijeti ostavku jer nisu učinili nijednu korisnu stvar za narode i građane BiH.

Borjana Krišto (HDZBiH) želi pitati ministra sigurnosti Selmu Cikotića na osnovu koje odluke su objekti u Blažuju i Ušivak proglašeni privremenim prihvatnim centrima za smještaj migranata.

Postavljeno je i pitanje postavljano nekoliko puta ranije – kako je reguliran radno-pravni status ambasadorice BiH u Češkoj Martine Mlinarević jer ona, kako piše Predrag Kožul (HDZBiH), nema završen fakultet.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.