open-navfaktor-logo
search
Drugi dan posjete
Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Sabornoj crkvi u Sarajevu
U Sabornoj crkvi u Sarajevu održana je danas sveta arhijerejska liturgija koju je služio patrijarh srpski Porfirije.
17.10.2021. u 11:08
get url
text

Uz patrijarha su bili i mitropoliti dabrobosanski Hrizostom i crnogorsko-primorski Joanikije, episkopi zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, budimljansko-nikšićki Metodije, bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije, kao i drugi arhijereji Srpske pravoslavne crkve i brojno sveštenstvo.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije jučer je stigao u posjetu Mitropoliji dabrobosanskoj povodom 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe mitropolita Hrizostoma.

U Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu dočekao ga je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji mu je zahvalio "jer u Sarajevo donosi ljubav i mir".

- To je veoma širokogrud grad, otvoren na sve četiri strane svijeta u koji su dolazili ljudi sa različitih krajeva svijeta, donosili darove u njega, ali isto tako obogaćeni iz njega izlazili. Istorija Sarajeva nas uči da smo poslije promašaja i pada opet nalazili načina da prepoznamo jedni druge i da smo potrebni jedni drugima – kazao je Porfirije.

Naglasio je da je malo gradova u svijetu poput Sarajeva, a u Evropi skoro da ih nema. Kaže da je bogatstvo Sarajeva što se u krugu od nekoliko stotina metara nalaze pravoslavni hram, džamija, sinagoga...

Patrijarh Porfirije danas će posjetiti Istočno Sarajevo gdje će se sastati sa gradonačelnikom Ljubišom Ćosićem i načelnicima šest gradskih opština. Poslije sastanka predviđeno je da patrijarh sa mitropolitom prošeta do Trga Srbije gdje će se obratiti građanima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.