open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Pelješki most pušten u promet nakon višesatne svečanosti, nazvan historijskim projektom
Pelješkim mostom, koji je večeras svečano otvoren, cestovno će biti povezan jug Hrvatske s ostatkom države. 
26.07.2022. u 22:13
get url
text

Ovom, kako su ga nazvali, historijskom događaju, prisustvovale su brojne zvanice iz javnog i političkog života Republike Hrvatske, a prije svečanosti zabilježeno je i kurtoazno rukovanje hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

U prvim redovima, među zvanicama, bio je i političar iz BiH, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a. 

Tokom svečanosti u Komarnoj upriličen je bogat kulturno-umjetnički program u sklopu kojeg su bili i nastupi folklornih grupa uz pratnju orkestra. Pet Pilatusa iz akrobatske grupe "Krila Oluje" nadletjelo je Pelješki most.

{$galerijaFotografija}

Na Pelješkom mostu upriličen je i spektakularan vatromet, a Rimčeva Nevera je prvi automobil koji je prešao preko Pelješkog mosta.

Most između mjesta Komarna na kopnenoj strani i mjesta Brijest na poluotoku Pelješcu spoja krajnji jug s ostatkom Hrvatske. Uz autoput Zagreb - Split predstavlja najskuplji infrastrukturni projekat realiziran od proglašenja nezavisnosti Hrvatske prije 30 godina.

Most, čija je cjelokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Eiffelovih tornjeva, najveći je hrvatski infrastrukturni projekt finansiran iz fondova EU s bespovratnih 357 miliona eura.

Prelazi preko morskog tjesnaca širine 2.140 metara, dug je 2.404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara, a glavni i odgovorni projektant mu je Marjan Pipenbaher.

Inače, redovan promet Pelješkim mostom krenut će u ponoć. Šef Hrvatskih cesta Josip Škorić ranije je izjavio da ceremonija otvaranja košta oko milion kuna (260.815 KM). 

Pelješki most - svečano otvaranje
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.