Petak, 23.10.2020.

Mostar

Performans na Starom mostu na 16. godišnjicu obnove: Ponos Hercegovine u bojama zastave BiH

FOTO: Anadolija

Iluminacijom Starog mosta s motivom zastave Bosne i Hercegovine i vatrometom, Centar za mir i multietničku saradnju simbolično je obilježio 16. godišnjicu obnove Starog mosta i 15. godišnjicu upisa ovog nacionalnog spomenika u svjetsku kulturnu baštinu UNESCO-a.

Performans na platou ispod Starog mosta popraćen je taktovima Šantićeve “Emine“ na trubi, za koju je notni zapis napisao pokojni Đelo Jusić, javlja Anadolu Agency (AA).

Zbog objektivnih okolnosti uslovljenih opasnošću od širenja pandemije koronavirusa kao i apelima za odgovorno ponašanje i preventivno djelovanje, Centar za mir i multietničku saradnju ove godine odlučio je otkazati tradicionalnu međunarodnu manifestaciju “Mostar ne zaboravlja prijatelje”.

Stari most, najvrijedniji kulturno-historijski spomenik Bosne i Hercegovine obnovljen je 2004. godine, a svečano otvaranje upriličeno je na današnji dan uz prisustvo više od 50 visokih delegacija iz cijelog svijeta. Prethodno je srušen projektilima ispaljenim sa položaja Hrvatskog vijeća obrane (HVO), 9. novembra 1993. godine.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh