open-navfaktor-logo
search
Veliki broj oporavljenih
Peršić: Od 837 uzoraka samo jedan pozitivan na koronavirus u FBiH, ali prijetnja nije nestala
U protekla 24 sata u Fedraciji Bosne i Hercegovine testirano je 837 uzoraka, od kojih je jedan pozitivan na COVID-19. Novi slučaj zabilježen je u Zeničko-dobojskom kantonu, tačnije u Tešnju.
21.05.2020. u 12:14
get url
text

Kazao je to stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić na današnjoj press konferenciji predstavnika federalnih institucija povodom stanja nesreće uzrokovanog pojavom koronavirusa na području FBiH.

- Nakon dugo vremena smo došli do toga da imamo ispod 100 aktivnih pozitivnih slučajeva, tačnije 95 trenutno aktivnih pozitivnih, što znači da je veliki broj pacijenata oporavljen.Trenutno je hospitalizirano 17 osoba, s tim da već duže vrijeme nemamo nijednog pacijenta koji je na respiratoru, odnosno u teškom stanju - istakao je Peršić.

Do sada je ukupno registrirano 37 smrtnih ishoda u FBiH koji se povezuju s koronavirusom, od kojih su 22 muškarca i 15 žena.

- Poruka svim građanima je da ćemo mi i dalje u narednom periodu živjeti u uvjetima stalne prijetnje. Prijetnja nije nestala, virus je tu i zato se svi moramo pridržavati mjera - često pranje ruku, nošenje maske, dezinfekcija površina kako u radnom prostora, tako i kući, držanje distance od dva metra - to su sve mjere kojih se svi moramo pridržavati da bi ovakva epidemiološka situcija ostala. Ponavljam, u ovom trenutku je zaista najvažnije da se svi pridržavamo mjera i prihvatimo ovo kao "novu normalnost". Zaštitimo sebe i druge, prijetnja i dalje postoji, virus je i dalje tu - naglasio je Peršić

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.