open-navfaktor-logo
search
Stav javnosti
Pitali su Amerikance šta misle o upadu u Kapitol: Republikanci krive Bidena, polovina smatra da se radi o teroristima
Pristalice predsjednika SAD-a Donalda Trumpa napale su američki Kapitol u znak protesta protiv kongresmena koji potvrđuju izbornu pobjedu Joea Bidena.
07.01.2021. u 11:48
get url
text

Anketa YouGov Directa među 1.397 registriranih birača koji su čuli za taj događaj otkriva da većina (62 %) glasača ove radnje doživljava kao prijetnju demokratiji. Demokrate (93%) većinom imaju takvu percepciju, dok se većina (55 %) nezavisnih također slaže. Međutim, među republikancima, samo četvrtina (27 %) smatra da bi ovo trebalo smatrati prijetnjom demokratiji, dok dvije trećine (68 %) kaže suprotno.

Mnogi republikanci (45 %) aktivno podržavaju napad na Kapitol, iako je isto toliko izrazilo svoje protivljenje (43 %).

Među svim glasačima, gotovo dvije trećine (63 %) kaže da se "snažno" protivi radnjama koje su poduzele pristalice predsjednika Trumpa, dok ostalih osam posto kaže da se "donekle" protive onome što se dogodilo.

Sveukupno, svaki peti glasač (21 %) kaže da podržava događanja na Kapitolu. Oni koji vjeruju da se dogodila prevara birača i utjecala na ishod izbora, posebno će vjerovatno smatrati da su posljednji događaji bili opravdani, i to 56 posto.

Partijska razlika u podršci mogla bi se svesti na različita viđenja prirode protesta. Dok 59 posto glasača koji su svjesni događaja na Kapitolu doživljavaju ih više nasilnim nego mirnijim (28 %), suprotno je kod republikanaca. U omjeru 58 posto u odnosu na 22 posto, republikanci smatraju da su protesti mirniji nego da su nasilni.

Ko je odgovoran za ono što se događalo na Kapitolu?

Republikanski senator Mitt Romney krivicu je pripisao direktno Donaldu Trumpu.

Većina glasača se slaže. Većina (55 %) kaže da je predsjednik Trump "mnogo kriv" za postupke onih koji su napali Kapitol, dok je drugih 11 posto reklo da je "donekle kriv". Otprilike četiri od deset (42 %) također kaže da su republikanci u Kongresu koji su rekli da će glasati protiv potvrđivanja rezultata izbora "mnogo krivi", a 20 posto smatra da su "donekle krivi".

Mnogo manje glasača misli da je "mnogo kriv" izabrani predsjednik Joe Biden (17 %) ili da je donekle kriv (9 %). Biden je najveći krivac u očima republikanaca, sa 52 posto, u poređenju sa 28 posto koji smatraju da je kriv Donald Trump i 26 posto koji krive republikance u Kongresu koji su se protivili potvrđivanju izbornih rezultata.

Demokratski zastupnici, uključujući Ayannu Pressley i Ilhan Omar, pozvali su potpredsjednika Mikea Pencea da se pozove na 25. amandman i ukloni predsjednika Trumpa s funkcije u svjetlu posljednjih događaja.

Polovina (50 %) birača slaže se, rekavši da smatra da bi bilo primjereno da Donald Trump bude smijenjen zbog onoga što se dogodilo. Još 42 posto vjeruje da bi takva akcija bila neprimjerena. Republikanci (85 %) će posebno reći da smatraju da bi to bilo neprimjereno.

Da li oni koji su upali u Kapitol ekstremisti, teroristi ili patriote?

Postoje nesuglasice u vezi sa kvalificiranjem onih koji su upali u Kapitol. NPR je objavio smjernice da ih neće nazivati ​​"demonstrantima", već "pro-Trampovim ekstremistima", a ono što rade kao "pobunu".

Otprilike polovina (52 %) birača slaže se s oznakom "ekstremista", koja je najčešće odabrana od svih pojmova koje ispitanicima postavljamo. Gotovo isto toliko (49 %) smatra da je "domaći teroristi" prikladan termin, a 41 posto ih smatra "kriminalcima".

Predsjednikova kćerka Ivanka Trump objavila je ranije na Twitteru da su demonstranti na Kapitolu "patriote". Tweet je izbrisan. Samo se svaki sedmi (15 %) složio s oznakom "patriota", iako se to povećalo na 30 posto kod republikanaca i 40 posto među onima koji misle da je na izborima prošle godine bilo dovoljno prevare da promijeni ishod.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.