open-navfaktor-logo
search
Rukomet u BiH
Plasman na EURO pod palicom novog selektora, ženska reprezentacija se okupila nakon 12 godina
Za rukomet u Bosni i Hercegovini 2021. godina protekla je uspješno. Rukometna reprezentacija je ostvarila plasman na EURO, a nakon 12 godina se okupila ženska reprezentacija.
01.01.2022. u 08:46
get url
text

Sredinom februara zbog loših rezultata došlo je do smjene selektora muške rukometne reprezentacije Bilala Šumana. Naslijedio ga hrvatski stručnjak Ivica Obrvan koji je na klupi reprezentacije debitovao 14. marta u kvalifikacijskoj utakmici za EP u Bugojnu protiv Austrije.

VEZANI TEKST - Rukometni Zmajevi izborili plasman na Evropsko prvenstvo!

Pod palicom novog selektora rukometna selekcija Bosne i Hercegovine je ostvarila plasman na EURO, koje će se igrati u Mađarskoj i Slovačkoj od 13. do 30. januara 2022. godine. 

Izabranici Ivice Obrvana su u susretu šestog kola grupe 2 kvalifikacija za EURO poraženi 23:27 u Grazu od Austrije, ali su kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije izborili nastup na prvenstvu. Naša reprezentacija je tako treći put u historiji izborila plasman na neko veliko takmičenje.

Bosna i Hercegovina je nakon više od deset godina dobila žensku selekciju. Za direktora ženske reprezentacije BiH je izabran Elmir Grabčanović, a za selektora je postavljen Radan Rovčanin.

Naše djevojke su na turniru pretkvalifikacija koji se igrao od 4. do 6. juna zauzele drugo mjesto u grupi sa četiri boda i tako se na korektan način vratile na evropsku scenu nakon 12 godina. Zmajice su se nalazile u grupi sa Grčkom, Italijom i Latvijom, a Grkinje su ostvarile plasman u glavne kvalifikacije za EP 2022.

Četiri boda i EHF bodovi koje su naše djevojke osvojile će nam narednim ciklusima možda i donijeti status nosioca u prekvalifikacijama.

VEZANI TEKST - Rukometašice BiH uvjerljivom pobjedom okončale nastup na pretkvalifikacija za EP

Rukometaši Izviđača su osvojili titulu prvaka Bosne i Hercegovine za sezonu 2020/2021.

U posljednjem kolu izabranici Tonija Čoline su u gostima savladali Krivaju sa 23:28 i tako osigurali novi naslov prvaka. Sezona je ponudila dosta neizvjesnosti, a Izviđač i Borac su do samog kraja vodili veliku borbu za titulu.

Na kraju su Skauti završili ispred Banjalučana, dok je treće mjesto pripalo Slogi iz Doboja.

Rukometaši tuzlanske Slobode odbranili su titulu pobjednika Kupa Bosne i Hercegovine savladavši Vogošću rezultatom 27:22.

Sarajevska Bosna se vratila u Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Studenti su u derbiju Prve lige FBiH savladali Goražde sa 30:28 i osigurali povratak u PLBiH. Bosna je odigrala sezonu bez poraza.  

Rukometašice Borca su trijumfom protiv Katarine u posljednjem kolu PLBiH osvojile titulu prvakinja Bosne i Hercegovine.

Za Osice iz Banje Luke ovo je bila šesta titula prvakinja BiH u historiji, a prva nakon 2012. godine. Rukometašice Ilidže su osigurale povratak u PLBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.