open-navfaktor-logo
search
Propozicije i pravilnik jasni
PLBiH u fudbalu: Šta odlučuje o konačnom plasmanu u slučaju istog broja bodova?
Do kraja sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine ostalo je da se odigra još četiri kola u kojima ćemo dobiti odgovor na pitanja ko će u Evropu, a ko ispada.
03.05.2023. u 14:23
get url
text

Preostale utakmice u sezoni 2022/23 bit će odigrane za vikende, a prema Propozicijama takmičenja FSBiH dva posljednja kola moraju se igrati u istom terminu - istog dana i u isto vrijeme.

- Dva posljednja kola takmičenja igraju se istog dana i u isto vrijeme. Izuzetno, ukoliko određena utakmica nema rezultatski značaj, te ishod iste ne utječe bitno na poredak na tabeli, Komitet može odobriti odigravanje iste u drugom terminu - piše u Propozicijama takmičenja FSBiH.

U ovom slučaju, problem bi mogli imati tuzlanski premijerligaški, Sloboda i Tuzla City, koji svoje utakmice igraju na Tušnju, a u posljednjem kolu su domaćini i jedni i drugi... Po svemu sudeći, ako ne bude riješena dilama ko ispada, jedan klub će morati biti domaćin na nekom drugom stadionu...

Kada je u pitanje određivanje konačnog plasmana u FSBiH su također decidini po tom pitanju.

U slučaju da dva kluba imaju isti broj bodova u konačnoj tabeli bolji plasman će ostvariti ekipa koja ima bolji međusobni skor (u obzir se uzimaju rezultati ostvareni u toku cijele takmičarske sezone, s tim da se pogodak postignut u gostima ne računa dvostruko).

Drugi kriterij je ukupna gol-razlika. Pravilnik o fudbalskim takmičenjima u BiH predviđa i situcije da se igraju i dodatne utakmice ukoliko bi dvije ili više ekipa imale identične omjere i gol-razliku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.