open-navfaktor-logo
search
Poštivati Dejton
Plenković: Hrvatska neće dizati žicu prema BiH
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković poručio je da želi jačati odnose sa Bosnom i Hercegovinom te da Hrvatska "neće dizati žicu prema BiH".
30.09.2021. u 15:13
get url
text

To je kazao danas u Svilaju, gdje je zajedno sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen svečano otvorio granični prijelaz i međudržavni most Svilaj na rijeci Savi.

Plenković je kazao da se danas nalaze na rijeci Savi, koja je najduža prirodna granica između BiH i Hrvatske.

- Otvaramo još jedan most koji nas spaja i dolazak predsjednice Evropske komisije naglašava simboliku spajanja. Također simbolizira i vrijednosti koje nas povezuju, a to je zajedništvo, odgovornost, povjerenje, uvažavanje, poštovanje i želja da komuniciramo bez ometanja da se ljudi, dobra i usluge kreću bez ograničenja, što su ujedno i evropske vrijednosti – kazao je.

Plenković tvrdi da Evropa danas predstavlja i mostove, ceste, brodove, optičke kablove, radna mjesta, obrte, firme te napredovanja u svakom pogledu.

Dodao je da je projekt realiziran zajedničkom saradnjom i uz finansijsku podršku evropskih institucija.

- To je samo jedan od mostova, jer iduće godine će biti završen most kod Bosanske Gradiške. Jačanjem infrastrukturnog povezivanja, povezujemo našu ekonomiju i ulaganje – kazao je.

Istakao je da je projekt izgradnje mosta vrijedan 22,3 miliona eura i da se nalazi na međunarodnom koridoru Vc.

- U BiH od Svilaja do Bijače treba izgraditi još 200 km tog koridora. Hrvatska će ove godine završiti dio od Osijeka do mađarske granice, nakon čega ćemo imati punu dimenziju i vrijednost ovog mosta – pojasnio je Plenković.

Istakao je da će iduće sedmice bisti održan sastanak državnih čelnika EU-a i zapadnog Balkana te da će to biti prilika da se na sto stave aspekti daljnjeg paketa pomoći zemljama regije.

- Ali to je i prilika da pošaljemo snažnu poruku da je proces proširenja živ i da traje, da to za BiH znači daljnje reforme, ali i prilika za izgradnju međusobnog pomirenja, što je moguće samo ako su tri konstitutivna naroda ravnopravna. To znači poštivanje onoga što je potpisano u Dejtonu – kazao je.

Izrazio je podršku svih političkih stranaka da se iznađe rješenje za dogovor o izmjenama Izbornog zakona, koji neće dovoditi Hrvate u situaciju da nemaju svog predstavnika u institucijama BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.