open-navfaktor-logo
search
Novi obračuni
Plenković: Milanović izvrijeđao Schmidta, pola susjednih zemalja; rezultati politike vrijeđanja sigurno su sjajni
Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da je smiješno da ga predsjednik Hrvatske Zoran Milanović poziva na sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost jer on svojim izjavama, kojima vrijeđa one koji bi trebali pomoći, sabotira sve što ta vlada radi za Hrvate u Bosni i Hercegovini.
28.07.2022. u 18:49
get url
text

Milanović je u četvrtak pozvao Plenkovića na sazivanje sjednice Vijeća zbog događanja u Bosni i Hercegovini.

Premijer je odgovorio kako je predsjednik dvadesetak puta izvrijeđao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta, "pola susjednih zemalja" i veliki broj zemalja međunarodne zajednice koji su partneri Hrvatske.

- Rezultati takve politike, gdje vrijeđate one koji bi vam trebali pomoći da zaštite Hrvate u BiH sigurno su sjajni - sarkastičan je bio Plenković.

Dodao je da "sve što smo mi radili on je svojim izjavama minirao".

- Ako nas misli zvati da se bavimo vanjskom politikom kako on to radi, bojim se da ne bi bilo ni eura, ni šengena, ni OECD-a - rekao je.

Plenković je ponovio je kako su Schmidtove odluke o tehničkim izmjenama izbornog zakona nedovoljne te da nije dobro što je odustao od ranije najavljenog paketa "koji bi Hrvatima u BiH omogućio postizbornu ravnopravnost".

Plenković je ponovno osudio izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je govorio o "prebrojavanju" oružanih snaga i nabavci dronova.

- Ne zvecka se oružjem, no koristi se retorika koja je apsolutno neprihvatljiva - stava je Plenković i dodao da takve izjave vode prema nepovjerenju, udaljavanju i destabilizaciji, prenosi Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.