open-navfaktor-logo
search
Godina od afere
Po ovakvom je vremenu Vladi KS bilo vruće da čeka pred Zetrom, pa su im Pfizer donijeli u kabinete
Prošla je godina dana od afere izazvane odlukom premijera Edina Forte i ministara u Vladi Kantona Sarajevo da ne odu u Zetru na vakcinisanje protiv koronavirusa, nego da Zetra dođe njima na noge. 
17.08.2022. u 15:42
get url
text

VEZANI TEKST - Forto kaže da su svi članovi Vlade KS vakcinisani, a nisu ništa objavili

Ni godinu dana poslije Vlada "Trojke" nije javnosti u potpunosti objasnila svoj postupak. Koji ministri su vakcinisani u svojim kabinetima, kojim vakcinama i zašto su to učinili? Bolje rečeno, "najtransparentnija" i "najbolja" Vlada KS, kako se vole pohvaliti, do danas se nije izvinila građanima Kantona Sarajevo za svoj postupak.

Ono što se saznalo i što su direktno ili indirektno, kako ko, potvrdili u medijima, jeste da su tadašnje Faktorove informacije bile tačne, da se članovi Vlade KS jesu vakcinisali u svojim kabinetima i to vakcinom Pfizer, koje tada nije bilo dovoljno za građane, prvenstveno za onkološke pacijente kojima je preporučeno da prime upravo tu vakcinu. 

Ministar zdravstva Haris Vranić je u prvim danima vakcinacije kritizirao građane što odbijaju druge vakcine i traže Pfizer, govoreći da mu se čini kako su građani "emotivno vezani za Pfizer". Građani su zapravo tražili ono što se u javnosti zagovaralo kao najbolja opcija, ono što je po svoj prilici imalo najbolji marketing, a što su kasnije odabrali i članovi Vlade. 

VEZANI TEKST - Je li Vlada KS "emotivno vezana za Pfizer": Vakcine, navodno, primili u svojim kabinetima

Faktor je, podsjećamo, 11. augusta prošle godine objavio prvi tekst u vezi s vakcinisanjem članova Vlade KS, a sagovornik nam je bio premijer Forto i još nekoliko ministara. Naime, bilo nam je sumnjivo zašto Vlada koja toliko toga objavljuje na društvenim mrežama, nikada nije objavila informaciju o vakcinisanju premijera i ministara, uprkos tome što su i sami pozivali građane na vakcinaciju. Zašto onda tim istim građanima nisu ličnim primjerom pokazali da se treba vakcinisati? Forto i ministri su nam tada priznali da su se vakcinisali, ali...

Ispostavilo se da su sumnje osnovane i da Vlada u vezi s vakcinisanjem zaista nešto krije te da imaju itekako razloga zašto javnosti nisu prezentirali vlastitu vakcinaciju. Nisu mogli, jer dok su građani svakodnevno po julskim i augustovskim vrelinama čekali u redu ispred Zetre, premijer Forto te drugi članovi Vlade KS "naručili" su vakcinaciju u hladovini svojih kabineta!

VEZANI TEKST - Šteta se vakcinisao početkom jula: Dobio sam Pfizer, nisam imao nikakvih privilegija

Da stvar bude gora, u pitanju je bila vakcina Pfizer koju je primila većina članova Vlade, a upravo tih julskih dana naši reporteri su pred Zetrom zabilježili kako se onkološkim pacijentima saopćava da Pfizera nema. 

 - Naravno da sam se vakcinisao i to u Sarajevu. Svi članovi Vlade su vakcinisani, od čega većina prije 15 dana – kazao je Forto tada za Faktor, a potom i ministar privrede KS Adnan Delić je potvrdio da se vakcinisao i to Pfizerom. 

- Tri dana sam zvao Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, rekli su mi da ima Pfizera i da mogu doći na vakcinaciju. Ja sada moram da se vratim kući, a invalid sam 100 posto. Je li to uredu? Nije pošteno.

VEZANI TEKST - Skandalozno: U danima kad su onkološke pacijente vraćali jer "nema" Pfizera, ministri u KS su dobili Pfizer

Neću sada da idem kući ponovo, eto meni je lijepo i milo, a dva sam karcinoma imao. Stvarno nije uredu - riječi su ovo Faktorovog sagovornika koji je došao u Zetru da se vakciniše i s kojim smo razgovarali 9. jula prošle godine. 

Kako se "misterija" vakcinisanja članova Vlade KS počela raspetljavati, tako su isplivavali detalji, pa je tako ministar Admir Katica tada izjavio da se on jeste vakcinisao, ali u Zetri, da je po njegovom sjećanju to bio 9. juli i, kako je rekao, "meščini Pfizerom". Još neki od ministara su tvrdili da su išli u Zetru, ali većina je vakcinu primila u kabinetima. 

VEZANI TEKST - Još jedan ministar emotivac bez štele: Katici se "meščini" da je primio Pfizera

Danima je javnost brujala o vakcinaciji u kabinetima, da bi premijer Forto napokon održao konferenciju za medije i progovorio o aferi. Forto je tako, umjesto izvinjenja, 19. augusta prošle godine kazao da u Vladi KS grešku vide samo u tome što se nisu snimali, odnosno fotografisali, prilikom vakcinacije članova Vlade. 

Odbio je poimenično reći ko se vakcinisao u kabinetima, a na naše pitanje da otkrije imena i da li smatra bahatim to što se ministrima "došlo na noge u kabinete da ih se vakciniše", odgovorio je:

- Ovo sad poimenično nabrajanje... Mislim da smo rekli sve što smo imali na tu temu - rekao je, a za pitanje o "bahatosti zbog vakcinisanja u kabinetima", premijer je dodao da su tu "moguće pogriješili".

VEZANI TEKST - Forto žali samo što se nisu slikali kad su primili Pfizer, opet obmanjuje javnost u vezi s onkološkim pacijentima

Za ministra Envera Hadžiahmetovića koji je ranije Faktoru rekao da je primio Sputnik V, koja nije bila u upotrebi u Federaciji BiH, Forto je kazao da "koliko ima informaciju, ministar se vakcinisao u BiH", ne precizirajući gdje.

Na tome se manje-više sve i završilo, a građani Kantona Sarajevo nikada nisu dobili izvinjenje kantonalne vlasti - "Trojke", zbog ovakvog ponašanja. 

Za razliku od članova Vlade KS, veći broj javnih ličnosti, u prvom redu političara koji obnašaju vlast ili su u opoziciji, vakcinisali su se javno i čekali su u redu sa svim ostalim građanima. Tako je u Zetri na svoj red za vakcinu čekao Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je čekajući u redu primio vakcinu u Zetri, premijer FBiH Fadil Novalić je čekao u redu s građanima i primio vakcinu u Gradačcu... 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.