open-navfaktor-logo
search
Ne stišava se bura
Po uzoru na Milorada Dodika: KSRS prijeti Košarkaškom savezu BiH
Bura u bosanskohercegovačkoj košarci se ne stišava.
10.06.2021. u 18:45
get url
text

Nakon što je KSBiH danas iz elitnog razreda bh. košarke izbacio Igokeu, Spars i Borac, tri kluba koja nisu željeli igrati Final four, oglasio se i Košarkaški savez RS.

Po uzoru na Milorada Dodika, prvog čovjeka SNSD-a, koji svako malo prijeti referendumom, tako su i iz KSRS odlučili zaprijetiti osnivanjem sopstvene lige.

VEZANI TEKST - KSBiH izrekao žestoku kaznu: Igokea, Borac i Spars izbačeni u niži rang

- Košarkaški savez BiH na čelu sa sekretarom gospodinom Čolanom nastavlja sa svojim destruktivnim potezima po košarku u ovoj zemlji.

Umjesto da upozorenja i primjedbe koje smo ranije iznijeli shvati kao znak za otvaranje dijaloga, generalni sekretar KSBiH pokazuje još veće nerazumijevanje tako što pokušava da kazni klubove koji se nisu povinovali njegovim zahtjevima.

Savez je tu da služi klubovima, da radi u najboljem interesu igrača i košarkaške zajednice, a ne da donosi odluke napamet, jer na taj način Savez postaje svrha sam sebi. Apeli klubova su morali biti saslušani i uvaženi prije nego što je, mimo volje klubova, odlučeno da se organizuje finalni turnir, naročito jer se je pet od šest ekipa izjasnilo da ne želi igrati na njemu.

Mi još jednom apelujemo na sve strane da zajednički otvorimo dijalog o reorganizaciji Saveza i ustrojavanju po uzoru na državnu strukturu, kako bismo smanjili mogućnost manipulacije i pojačali kontrolu nad radom Saveza - saopćili su iz KSRS, uz ozbiljnu prijetnju:

- U suprotnom, bit ćemo prinuđeni da zaštitimo naše klubove, igrače i mlade talente i organizujemo sopstvenu ligu gdje ćemo moći na najbolji način da doprinesemo razvoju košarke u RS, koja je do sada najviše doprinijela regionalnoj prepoznatljivosti i rezultatima klubova iz BiH.

KSBiH nam je do sada bio samo kamen spoticanja, a da li su zato u pitanju lični interesi generalnog sekretara ili opći organizacioni amaterizam, to još uvijek nije jasno, mada to u krajnjoj liniji nije ni bitno. Bitno je - zaustaviti rasulo u Savezu i početi sa ozbiljnim radom.

U svakom slučaju, nadamo se da će ovaj apel biti shvaćen ozbiljno, i da ćemo uskoro biti u mogućnosti da pregovaramo o funkcionalnijim modelima organizovanja Saveza i košarke u našoj zemlji - piše u saopćenju kojeg potpisuje Upravni odbor KSRS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.