open-navfaktor-logo
search
Kivni na Nikšića
Pobuna u SDP-u Banovići zbog političke trgovine sa Mirsadom Kukićem: Bilo je rudnik PDA-u ili pada Vlada FBiH
Kompletno rukovodstvo Općinskog odbora Socijdemokratske partije (SDP) Banovići podnijelo je ostavku, nakon što je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na čijem je čelu predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, dala Rudnik mrkog uglja Banovići na upravljenje Mirsadu Kukiću, odnosno Pokretu demokratske akcije (PDA), čiji je on osnivač. Ovu odluku banovićkog SDP-a saopćio je Kadrija Modrić, predsjednik Općinskog odbora partije.
02.06.2023. u 13:34
get url
text
Modrić (u sredini) na press konferenciji SDP-a u Banovićima
get url
text

VEZANI TEKST - Vlada FBiH daje RMU Banovići pod Kukićevu kontrolu: Politička korupcija, slijedi krivična prijava za Nikšića

- Vlada FBiH jučer je imenovala generalnog direktora i dva člana Uprave RMU Banovići. Uprava broji pet članova, generalni direktor i četiri izvršna direktora su članovi Uprave. Od tih pet članova Uprave, trojica su iz PDA, a dvojica nisu imenovana, što znači da oni imaju apsolutnu većinu u odlučivanju - rekao je Modrić.

Vlada FBiH jučer je dala saglasnost Nadzornom odboru RMU Banovići da razriješi generalnog direktora Elvira Salihovića i kompletnu upravu, a da Rasima Dostovića imenuje na poziciju vršioca dužnosti generalnog direktora, kao i Mirsada Bečića za v. d. izvršnog direktora za tehničke poslove i Enesa Šabanovića za v.d. izvršnog direktora za pravne i kadrovske poslove.

Vlada FBiH jučer je dala saglasnost Nadzornom odboru RMU Banovići da razriješi generalnog direktora Elvira Salihovića i kompletnu upravu, a da Rasima Dostovića imenuje na poziciju vršioca dužnosti generalnog direktora, kao i Mirsada Bečića za v. d. izvršnog direktora za tehničke poslove i Enesa Šabanovića za v.d. izvršnog direktora za pravne i kadrovske poslove.

PDA u Zastupničkom domu FBiH ima samo jednu zastupnicu, a to je aktuelna predsjednica ove stranke Elzina Pirić. U banovićkom SDP-u tvrde da bi pozadina upravljanja rudnikom mogla biti ucjena, jer možda Vlada FBiH upravo ovisi o jednoj ruci.

- Nama su nametali da rušimo Vladu FBiH, ali mi to ne činimo. Mi imamo želju da SDP pokaže da je drugačiji te da mu vjeruju. Ovo što Vlada radi razlog je samo zbog te jedne ruke. Mene su pitali: direktor ili padanje Vlade? Za mene je to irelevantno pitanje. Kukić ne pristaje ni na šta drugo od onoga što mu je dato. Jadna je ta Vlada ako ovisi o jednoj ručici i bolje joj je da padne što prije jer će ih ta jedna ruka skupo koštati - naveo je Modrić.

On kaže da se u Banovićima već mjesecima priča o dogovoru predsjednika SDP-a Nermina Nikšića i Mirsada Kukića, čovjeka sa američke crne liste.

- Kukić je na crnu listu dospio upravo zbog radnji počinjenih upravo u RMU Banovići u proteklih 20 godina. Općinska organizacija SDP Banovići za sve to vrijeme, dok su trajali dogovori iza naših leđa, nije bila uključena. Naš pokušaj da dobijemo informacija unutar SDP-a bio je bezuspješan. Sve te informacije smo dobijali iz izvora PDA. Mirsad Kukić u SDP-u vrata otvara nogom, a nas ne mogu ni da prime - kaže Modrić.

On kaže da je tražio da kao predsjednik Općinskog odbora dođe na razgovor, ali da su predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a TK Dževad Hadžić "smatrali da je mali".

- Ja nisam mali. Mogu mi uzeti sve, ali obraz, poštenje i čast ne mogu. Tražio sam (od Nikšića i Hadžića op.a.) da me uvažavaju statutarno kao predsjednika Općinskog odbora i socijaldemokratski da me uvažavaju kao čovjeka. Kada smo saznali da su dogovori dvojca Nikšić-Kukić u završnoj fazi pokušali smo unutar SDP-a, nešto agresivnije da otvorimo dijalog, ali bez uspjeha - priča Modrić.

On kaže da je 29. maja sazvao proširenu sjednicu Predsjedništva Općinskog odbora na koju je pozvao i Dževada Hadžića, a da je on poslao sekretara Kantonalnog odbora Elvira Mahmuzića te da je tada podnio neopozivu ostavku.

- Tokom rasprave o mojoj ostavci donijeta su četiri zaključka, u prvom smo od SDP-a i Nikšića tražili da u RMU Banovići imenuje tri člana SDP-a, odnosno direktora i dva izvršna direktora. Pristali smo da u Nadzornom odboru bude jedan-jedan, a da treći član bude bude iz reda privatnog kapitala, iako on zajedno s Kukićem 15 godina upravljao rudnikom, dakle pristali smo da ne bude suvereni u upravljačkoj strukturi. Odluka o mojoj ostavci je tada odgođena - pojašnjava Modrić koji je rekao da je pored njega ostavku najavilo i Predsjedništva OO SDP-a Banovići.

VEZANI TEKST - Parlament FBiH na "odmoru" otkako su uz Schmidtovu pomoć izabrali Vladu: Sjednica nema, imaju li "Trojka" i HDZ većinu?

On kaže da na nikoga neće utjecati da napusti SDP, ali će svakog člana pitati, nakon svega, "kakav je smisao ostatui u SDP-u u Banovićima".

- Mi smo ovu sudbinu doživjeli i kada smo 2010. bili četvrta organizacija SDP-a u TK po broju glasova. Sad nam kaži šta ćete sa 600-700 glasova, a zaboravljaju da smo imali 5.000 glasova i to ništa nije značilo. Imali smo sastanak 31. maja kao delegacija imali smo sastanak s Dževadom Hadžićem i predsjednikom Kasdrovske komisije Sanelom Buljubašićem i tada smo ostali pri naša četiri zaključka. Hadžić se obavezao da će to prinijeti Nikšiću, a ja sutradan saznajem da je na narednoj sjednici Vlade FBiH imenovanje direktora i članova Uprave RMU Banovići.

Poslao sam poruku resornom ministru Vedranu Lakiću i pitao ga je li to na dnevnom redu i nije mi odgovorio. Posredno preko člana SDP-a u rudniku, saznajem da ga je ministar zvao i da me obavezuje da pošaljem prijedloge. Lakić me je potom zvao u 11.06, a sjednica je već počela u 11 sati i govori mi da je dobio zaduženje od premijera Nikšića da od mene zatraži dva prijedloga za članove Uprave RMU Banovići. Rekao sam da dva imena nemam u džepu, znaju se procedure. Rekao sam mu uradili ste sve bez nas, uradite i to. Poslije me je zvao Dževad Hadžić i rekao sam mu isto - ispričao je Modrić.

Kadrija Modrić

On kaže da nakon njihovih ostavki očekuje uvođenje Povjereništva te će povjernik dati prijedloge za dva člana Uprave Rudnika.

- To neće biti volja ove općinske organizacije. Ta dvojica koje imenuju, bit će veći kvislinzi od svih kvislinga koji su nas izdali. Bit ćemo zvanično razriješeni u 16.00 sati. Do tada ćemo se obratiti Johannu Sattleru predstavniku Evropske unije i američkom ambasadoru Michaelu Murphyju i pitati ih da li je ovo reformski put, evropski standari i borba protiv kriminala i korupcije. Ako oni kažu da stoje iza toga da se rudnik da Mirsadu Kukiću, ja ću se izviniti svima i reći da sam u krivu - zaključio je Modrić.

VEZANI TEKST - SBiH nije dio većine, pa "Trojka" Gabelu mijenja Isakom: Odjednom fali Bošnjaka na čelu Zastupničkog doma

Ramiz Brkić član Predsjedništva OO SDP-a Banovići, kaže da je jedan od najstarijih članova partije u ovom gradu.

- Godinama su nam govorili prvo iz SDA, pa iz PDA, da će ugasiti SDP u Banovićima. Međutim, nisu imali sagovornike za ro. Evo ostvario mu se san, Kukić je našao sagovornika u Nerminu Nikšiću s kime pokušava da ugasi SDP u Banovićima. Mada to nismo zaslužili, čestitam rukovodstvo SDP-a BiH na ovome što su nam učinili.

Dugogodišnji član banovićkog SDP-a Vahid Husić rekao je da je razočaran odlukom Nikšića.

- Rudnik je trenutno u gubitku okvirno 24 miliona KM, a ja ne znam sa novim rukovodstvom kojeg su postavili, kako će izaći iz krize. Premijer je dobro trebao razmisliti o tome, izuzev ako on ne planira namiriti taj dug, ako misli onda je u redu. Žao mi je građana koji su u Banovićima skupili hrabrost da glasaju za SDP. Zadnji sam povjerenik koji je od ničega stvorio organizaciju, nastojali smo proširiti članstvo stranke i glasača, ali izgleda da sada ponovo idemo na nulu. Sada imamo 103 člana, a prošli put nas je napustilo 400 članova - rekao je danas Husić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.