open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Počeli pregovori o premještanju umjetničke instalacije "Zvjezdani put" iz parka Hastahane
Sin Helmuta Lutza, autora instalacije "Zvjezdani put" u parku Hastahana, Clemens Lutz boravio je u službenoj posjeti Općini Centar Sarajevo.
06.10.2020. u 12:26
get url
text
Hastahana

Sa načelnikom Nedžadom Ajnadžićem, njegovim saradnicima i članovima tima za izmještanje umjetničke instalacije Clemens Lutz razgovarao o aktivnostima koje je potrebno provesti kako bi se instalacija privremeno izmjestila iz parka na drugu lokaciju do privođenja zemljišta krajnjoj namjeni u skladu sa važećim Regulacionim planom Gradski centar Marijin-Dvor.

Načelnik Ajnadžić je zaželio dobrodošlicu gostu iz Njemačke, te ga upoznao sa aktivnostima koje je provela lokalna zajednica u vezi sa izmještanjem instalacije.

- Drago mi je da imamo priliku razgovarati o onome što je nama esencijalno važno. Kao odgovorna administracija želimo pažljivo pristupiti ovom poslu uz asistenciju stručnjaka kako bismo zbog građevinskih radova na lokalitetu gdje se instalacija nalazi privremeno premjestili instalaciju na neku drugu lokaciju, a o izboru lokacije želim da odluku donesemo zajedno. Za potrebe izmještanja instalacije formirali smo tim u čijem sastavu se pored predstavnika Općine i Clemensa Lutza, nalaze i predstavnici Ambasade SR Njemačke, Zemaljskog muzeja BiH, Gradske uprave Sarajeva te Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskoh naslijeđa Sarajeva. Ovu priliku svakako želimo iskoristiti i kako bi popravili oštećenja na instalaciji, a spremni smo osigurati sredstva za tu namjenu - istakao je Ajnadžić te Lutzu uručio Odluku o formiranju tima za izmještanje umjetničke instalacije "Zvjezdani put".

Lutz se zahvalio na dobrodošlici načelniku Ajnadžiću i saradnicima te naglasio da uvijek rado dođe u Sarajevo.

- Umjetnička instalacija "Zvjezdani put" kao što je poznato obišla je cijelu Evropu, te Jeruzalem i Istanbul. Zaista sam sretan što sam od djetinjstva mogao da pratim instalacije svog oca i na taj način posjetim sve te divne gradove. Ovo je već jedanaesti put da dolazim u Sarajevo. Radujem se da ćemo zajedno raditi na privremenom izmještanju instalacije, a koristim priliku da kažem da sam ovu instalaciju oko 20 puta razmontirao i opet montirao na drugu lokaciju, a sa timom koji je formiran siguran sam da će to biti veoma uspješno. Znam da bi moj otac bio najsretniji da je lično mogao doći u Sarajevo, ali zbog godina i zdravstvenog stanja nije bio u mogućnosti. Sretan je da smo na ovaj način uspjeli riješiti problem, i da će se nakon privođenja zemljišta krajnjoj namjeni instalacija ponovno vratiti na Hastahanu koja je za nas jako simbolična - kazao je Lutz.

Nakon sastanka u Općini Centar, sudionici su obišli lokalitet na kojem je instalacija smještena, kao i neke od potencijalnih lokacija za njeno privremeno izmještanje, navodi se u saopćenju Općine Centar. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.