open-navfaktor-logo
search
Iznijeti zahtjevi
Počeli protesti opozicije povodom masovnih ubistava u Srbiji
Protesti "Srbija protiv nasilja" povodom dva masovna ubistva u kojima je ubijeno 17 ljudi, od čega osam učenika jedne beogradske osnovne škole, održavaju se večeras u nekoliko srbijanskih gradova.
08.05.2023. u 18:38
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - Dječak iz Beograda mjesec unaprijed planirao masakr u školi, imao je spisak djece za likvidaciju i nacrte škole

Na protestu su građane pozvale opozicione srbijanske partije, mahom proevropski orijentisane, koje zahtijevaju "zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru" i smjenu članova Regulatornog tijela za elektronske medije, državnog tijela koje odlučuje koje će televizije u Srbiji dobiti nacionalnu frekvenciju.

Također, traži se i hitno ukidanje rijaliti programa na televizijama sa nacionalnom frekvencijom u kojima se već godinama otvoreno promoviše nasilje i zabrana štampanih medija koji "promovišu primitivizam i krše novinarske kodekse" i koji od dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na vlast njegove političke oponenete, ali i sve neistomišljenike, etiketiraju i blate, nerijetko ih nazivajući "izdajnicima" i optužujući ih za "antisrpsko djelovanje".

Proevropska opozicija traži i smjenu rukovodstva Radio-televizije Srbije i smjenu srbijanskih funkcionera "objektivno odgovornih" za masakre koji su se dogodili - ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Dok su skupovi u Beogradu i Novom Sadu, gdje se okupilo na desetine hiljada ljudi, bili zakazani još prije nekoliko dana, poziv na niški skup počeo je da se dijeli društvenim mrežama tek nekoliko sati prije početka.

 

U pozivu na protest tražena je i smjena ministra prosvete Branka Ružića koji je 7. maja, četiri dana nakon prvog masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", sam podnio neopozivu ostavku.

Opozicija traži i hitno održavanje sjednice Skupštine Srbije sa samo jednom tačkom dnevnog reda - odgovornost Vlade za stanje i sigurnost u zemlji.

Opozicija je za ispunjenje tih zahtjeva dala rok vlastima do 12. maja, i najavila da će, ukoliko ne bude volje za ispunjavanjem tih zahtijeva, "preduzeti mjere adekvatne snazi i veličini nezapamćene tragedije u Srbiji".

Dio srbijanske opozicije sastavljene od desničarskih partija koje sebe nazivaju "državotvornim" ne učestvuje u protestu između ostalog i zbog toga što smatraju da zbog tragedije "nije vrijeme za protest", mada neki od njih podržavaju zahtjeve koje je vlastima uputila proevropska opozicija i "ne sprječavaju svoje simpatizere da učestvuju u protestu".

VEZANI TEKST - Mladić priznao i otkrio zašto je počinio masovno ubistvo kod Smederava i Mladenovca

Istim povodom, sa istim zahtjevima i u isto vrijeme, u Novom Sadu počeo je protest "Sve mora da stane".

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u nedelju uveče je u centralnoj informativnoj emisiji Dnevnik 2 na Radio-televiziji Srbije ocijenio da je poziv na protest "potpuno pogrešan i neodgovoran".

- Razmislite šta ćemo u budućnosti da imamo kada nam se bilo kakva tragedija dogodi. Razmislite hoćete li da imamo političku stabilnost i politički mir kod svake veće saobraćajne nesreće - rekao je Vučić i zaključio da se pozivima na protest "unosi potpuni haos u zemlju".

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocijenila je da u slučaju masovnih ubistava "sistem nije zakazao", da je Vlada donijela čitav niz mjera koje su bile na snazi, ali da "iz svega što vidimo one ne bi spriječile ono što se dogodilo".
 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.