open-navfaktor-logo
search
Brčko
Počelo suđenje ubicama Edina Zejćirovića: Snimak zvjerskog ubistva emitovan u sudnici
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi optužbe, te saslušanjem porodice ubijenog, danas je u Osnovnom sudu u Brčkom započelo suđenje Suanu Haliloviću, Samidu Šabanoviću, Nihadu Hukiću i Suvadu Djedviću, optuženima za zvjersko ubistvo Edina Zejćirovića.
15.07.2020. u 15:13
get url
text

Potvrđenom otpužnicom koju je protiv njih podiglo brčansko Tužilaštvo, na teret im se stavlja ubistvo na svirep ili podmukao način i otmica.

Tužilašvo ih ovom optužnicom tereti da su 17. novembra 2019. godine, od oko 18,30 pa do 22 sata, po prethodnom dogovoru, a nakon što ih je prvooptuženi okupio, u sastavu grupe oteli i potom do smrti pretukli i mučili Zejćirovića.

Pošto je na prethodno održanom ročištu određena dinamika suđenja, danas je u ovom predmetu pred Osnovnim sudom započeo glavni pretres.

U prisustvu tužioca, optuženih i njihovih branilaca, pročitana je optužnica i izneseno uvodno izlaganje optužbe.

Potom su kao svjedoci saslušani članovi porodice ubijenog, a zatim je pušten i videosnimak ubistva, čime je započeo dokazni postupak pred sudom.

Podsjetimo, počinioci ovog gnusnog djela posljednje trenutke života svoje žrtve snimale su mobitelom. Snimak je neposredno nakon ubistva "procurio" na društevene mreže i u medije, a na njemu se vidi sadističko iživljavanje, fizičko i verbalno zlostavljanje mladića, neposredno pred njegovu smrt.

- Istovremeno, održano je i ročište po prijedlogu Tužilaštva da se optuženima produži pritvor o čemu će sud naknadno donijeti odluku. Tokom daljnjeg postupka Tužilaštvo će nastaviti s izvođenjem dokaza na kojima zasniva optužbe protiv četvorice optuženih za ubistvo, izvršeno na svirep način i otmice, počinjene u sastavu grupe - naveo se sekretar Tužilaštva Samir Beganović.

Prema optužnici, žrtvu je Djedović telefonom najprije pozvao u ugostiteljski objekat Stela, gdje su ga namamili u vozilo Halilovića, a potom ga vozeći se po gradu udarali tražeći da prvooptuženom vrati dug od oko dvije hiljade KM. Zaustavivši se na obali rijeke Save kod naselja Vučilovac, oštećenog su izvukli iz vozila na nasip i zajedno nogama i pesnicama udarali po tijelu i glavi usljed čega se skotrljao sa nasipa.

- Šutirajući ga, gazeći i sve to naizmjenično snimajući telefonskim aparatom oni su oštećenog nastavili udarati da bi ga drugooptuženi šutirajući u glavu bacio u Savu - navodi se u optužnici.

Oni se terete da su oštećenog nastavili mučiti i nakon što ga je Djedović izvukao iz vode, i to Hukić udarcima elektrošokerom u glavu, Halilović pritiskanjem prsta šake kombinirkama i uriniranjem po njegovom ležećem tijelu, a Šabanović udarcima nogu i ponovim bacanjem u rijeku.

- Nanijevši mu teške povrede glave i grudnog koša od kojih je oštećeni bio vidljivo polomljen, krvav, natečen i bespomoćan na tom pustom mjestu, svjesni da se u takvom stanju može utopiti, optuženi su na to pristali, bezosjećajno sjeli u vozilo i odvezli se - zaključuje se u optužnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.