open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Počeo 32. sajam knjiga i učila: Značajni popusti, u ponudi novi i stari naslovi, druženja s autorima
Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila, 32. po redu, počeo je danas u dvorani "Mirza Delibašić" u Centru Skenderija, i trajat će do 11. oktobra.
06.10.2021. u 14:36
get url
text

Zbog pandemijskih uvjeta u kojim je organiziran, sajam se održava pod motom "Ključ mudrosti i zdravlja". Okupio je više od 100 izlagača iz BiH i regiona, a ulaz za posjetioce je slobodan.

Uz značajne popuste u ponudi je veliki broj djela od klasika svjetske književnosti, antologijskih izdanja, stručne literature iz različitih oblasti poput medicine, tehnike, poljoprivrede, ekologije..., savremene literature, univerzitetskih i enciklopedijskih izdanja, preko omladinske i dječije literature i bestsellera pa sve do vjerske literature, knjiga iz antikvarnica do udžbenika za osnovne i srednje škole.

- Morali smo se prilagoditi pandemiji koja nažalost još nije iza nas. Nadamo se da ćemo se uskoro vratiti normalnom životu. Poslije dvije godine potrudili smo se da organizujemo sajam na najbolji način. Možemo reći da su izlagači i izdavači zainteresirani, više od 100 izdavača sudjeluje na sajmu. Nadamo se da će to prepoznati i publika, da će doći i družiti se sa knjigom u narednih šest dana – kazao je organizator i direktor KJP Centar Skenderija Amer Kapo.

Ranko Samardžić iz beogradske Lagune, koja ima široku lepezu različitih naslova i autora, zbog čega je vrlo popularna na sarajevskim sajmovima, kaže da su za posjetioce pripremili popuste do 15 posto, a za njihov klub čitalaca još dodatnih 10 posto.

- Skoro svi noviteti koji su spremljeni za beogradski sajam prvo su pretpremijerno u Sarajevu ove godine. Zbog pandemije nas nije bilo dvije godine, internet prodaja jeste skočila, ali vidjet ćemo kako će sve proći sada kada smo opet tu - uživo. Izašla je nova knjiga Harlana Cobena, Fredrick Backman se očekuje, ma puno je noviteta - kazao je Samardžić.

Dragan Stupar iz prijedorske Nostalgije preporučuje, kako kaže, njihovog najboljeg pisca Darka Cvijetića i knjigu "Schindlerov lift". Osim njega savjetuje da je pod obavezno pročitati Bekima Sejranovića, Semezdina Mehmedinovića, Abdulaha Sidrana, Ivu Andrića, Mešu Selimovića...

- Nudimo veliki izbor knjiga. Naša knjižara je poznata da nudimo i antikvarne kolekcije rijetkih kvalitetnih pisaca poput Andrića, Ćopića, Krleže, Dostojevskog, Tolstoja... Veliki je izbor filozofskih i psiholoških knjiga. Onaj ko voli knjigu, on uvijek čita i naći će način da dođe do knjige. Sretni smo da smo tu jer Sarajevo je grad koji je uvijek bio željan knjiga, a mi smo pripremili sniženje i do 20 posto – istakao je Stupar.

Počasni gost Sarajevskog sajma je Crna Gora koju predstavlja Međunarodni sajam knjige iz Podgorice sa reprezentativnim izdanjima crnogorskih državnih kulturnih, naučnih i umjetničkih institucija te djelima savremenika iz Crne Gore i regiona.

- Cijene su popularne, prilagođene standardu, ništa nije specijalno, ništa skupo. Izbor je šarolik žanrovski od beletristike, specijalizovane literature, popularne literature, jedan cijeli spektar je zastupljen. Počastvovani smo što smo gosti sajma. Generalno, nadamo se da će odziv biti velik uprkos vanrednim situacijama. Imamo čitava reizdanja naših klasika... – kazao je Branislav Opačić iz Nove knjige Podgorica.

Na sajmu svoje publikacije i suvenire predstavlja i Zemaljski muzej BiH.

- Tu su naša nova i starija izdanja, kao i naši suveniri – broševi, cekeri, majice, stećci, notesi. Za mališane imamo edukativne bojanke s motivima stećaka, insekata, ćilima. Naravno, zainteresirani mogu kupiti i Hagadu u našem izdanju, na bosanskom i engleskom jeziku – kazala je Imela Kurtović.

{$galerijaFotografija}

Među prvim kupcima na Sajmu sreli smo umjetnika Božu Vreću.

- Drago mi je da u našem gradu postoji jedan vid ovakvog okupljanja izdavača i ljudi koji vole knjigu, od kojih sam jedan i ja. Uvijek krenem u potragu za nečim arheološkim tako da sam zasad kupio dvije knjige – "Sarajke: srpske ženske narodne pjesme" Milana Bugarinovića što će mi puno značiti za moje sevdalinke i dalje stvaranje. Bit će tu nešto protkano sa pjesmama koje stvaram, sa detaljima koje uzmem iz te baštine, a ono što je izašlo skoro je roman o Aleksandru Velikom, to sam kupio, i mislim da svaka kuća treba da ima. Meni kao historičaru, kao arhivaru i arheologu i nekome ko sevdalinku diše, piše i živi, jako je bitno da prožimam negdje te segmente i da mogu puno toga što imam kući da sačuvam, iskoristim i kupim duplikate za sve one koje volim jer svoje knjige zaista ne dam – kazao je dobro raspoloženi Vrećo.

Harun Jušić kojeg smo sreli dok "halapljivo" kupuje romane Agathe Christie, kaže da je sajam za njega praznik. 

- Svakodnevno čitam knjige, mjesečno dvije-tri, a ako sam na odmoru pet-šest. Tek sam počeo kupovinu, a vjerujem da neću stati sve do posljednjeg dana sajma - kazao je Jušić.

Posjetioci sajma moći će pratiti promocije i susrete sa autorima, koji će se održavati na centralnom prezentacionom prostoru "Bosanska kuća". Stručni žiri koji čine predsjednica Lejla Alimanović i članovi Aleksandar Knežević i Sarina Bakić odlučivat će o sajamskim nagradama koje će ove godine biti dodijeljene u 15 kategorija.

Novost je što će ove godine biti dodijeljene i posebne nagrade za 5 najinventivnijih maski (zaštitnih) posjetilaca sajma.

Sajam knjige, Skenderija, 06.10.2021.
1 od 17
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.