open-navfaktor-logo
search
Nove šanse za mlade
Početni biznis pokrenulo 29 povratnika iz osam općina
Podrška razvoju start-up (početnog biznisa) povratnika je program kojeg Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica implementira od 2017. godine.
06.10.2021. u 12:47
get url
text

Do sada je kroz ovaj program podržano 177 start-up firmi. U Doboj Istoku su danas potpisali ugovore o podršci predstavnici još 29 firmi u razvoju. 

Korisnici programa su odabrani putem javnog poziva Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Resorni ministar Edin Ramić uručio je ugovore obrtnicima-poduzetnicima iz općina i gradova: Doboj, Teslić, Bosanski Šamac, Modriča, Orašje, Odžak, Kalesija i Doboj Istok.

- Zainteresiranost mladih je velika za podršku njihovih poslovnih ideja. Svake godine ih se prijavljuje više. Mi ih ohrabrujemo i motivišemo u toj namjeri. Broj aplikanata je skoro udvostručen u odnosu na prethodne godine. To je pravi sajam ideja. Raduje nas da smo vidjeli različitih poslovnih ideja, od stomatologa, dizajnera, zanata više vrsta itd. Posebno nas obraduje kada se pojavi i neko od bivših studenata koji su bili stipendisti Ministarstva. Nastojimo zaokružiti ciklus podrške mladim, a kada prerastu u mala i srednja preduzeća nudimo im nove programe podrške kroz zapošljavanje i nove investicije - ističe Ramić.

Aldina Ćurtović iz Kalesije radila je kao televizijska voditeljica, odlučila je pokrenuti vlastiti biznis. Ljubav prema šivenju i vezenju je prevagnula, svoje proizvode distribuira širom Bosne i Hercegovine. Korisnica je programa podrške koji će joj pomoći u nabavci dodatne opreme.

- Kao mlada majka tri djevojčice, odlučila sam da rizikujem i da pokrenem obrt koji je trenutno fokusiran na izradu odjeće za djecu. Obzirom na pozitivna iskustva, vidjela sam priliku i iskoristila je. Ima nas mladih koji još uvijek želimo da ostanemo u Bosni i Hercegovini i da se borimo za opstanak u njoj. Svakako veliko hvala Federalnom ministarstvu za raseljenje osobe i izbjeglice na čelu sa Edinom Ramićem koji je podržao nas početnike i koji je zahvaljujući ovim sredstvima dao vjetar u leđa, nama malim, a nadam se nekada i velikim obrtnicima. Ova sredstva će bar kod mene rezultirati i novim zapošljavanjima - kazala je Aldina Ćurtović.

U 2021. godini će biti podržano 96 start-up biznisa, za tu namjenu je izdvojeno 573.500,00 KM iz budžeta Vlade Federacije BiH, saopćio je FMROI.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.