open-navfaktor-logo
search
Zdravstvene markice
Počinje prodaja premije osiguranja ZZO ZDK, cijena ostala dosadašnjih 20 KM
Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona od sutra u prodaju pušta zdravstvene markice, kojima osiguranici stiču pravo na oslobađanje troškova participacije- najavio je u izjavi za Fenu direktor te ustanove Omer Škaljo.
03.01.2023. u 11:34
get url
text

-Kupovinom zdravstvene markice, odnosno premije osiguranja, naši osiguranici stiču pravo na oslobađanje participacije za zdravstvene usluge. Markicu je moguće kupiti do 31. marta, a cijena je nepromijenjena, odnosno i dalje iznosi 20 KM- kaže Škaljo.

Osiguranici su kupnjom zdravstvene markice oslobođeni plaćanja participacije u zdravstvenim ustanovama na području tog kantona, a godišnje ZZOZDK po ovom osnovu uprihodi oko milion KM.

S prvim danom ove godine došlo je do promjene u ostvarivanju prava na biomedicinski potpomognutu oplodnju.

-Zavod više nije nadležan za izdavanje saglasnosti za ostvarivanje prava na biomedicinski potpomognutu oplodnju. Zakonom o izmjenama i dopunama  Zakona o liječenju neplodnosti medicinski potpomognutom oplodnjom Federacije Bosne i Hercegovine, koji se počinje primjenjivati  od 01. janaura ove godine, saglasnosti za ostvarivanje prava na BMPO izdavat će Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. Parlament FBiH za ovu je namjenu odobrio 10 miliona KM.

Osigurane osobe kojima je, zaključno sa 31.12.2022. godine, ZZO ZDK izdao rješenje o davanju saglasnosti na neki od postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje, svoja će rješenja moći realizirati u roku od 12 mjeseci, računajući od datuma njegovog izdavanja - napominje Škaljo.

Zahtjevi koji nisu riješeni do kraja godine prošle godine, dodaje, bit će proslijeđeni na odlučivanje Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, kojem će zdravstveni osiguranici i iz tog kantona u narednom periodu podnositi zahtjeve za ostvarivanje tog prava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.