open-navfaktor-logo
search
Općina Centar
Podijeljena mišljenja Sarajlija: Šta je Hastahana, park ili betonska ploča
Želim da se na ovom mjestu moje dijete može igrati jer sada to ne može na ovoj betonskoj plohi, kaže Haljevac
02.06.2019. u 13:12
get url
text

Šta će se graditi na betonskoj plohi Parka "Nijaza Durakovića-Hastahana" u centralnoj općini Sarajeva. Oni koji su protiv odluke Općinskog vijeća Centar da se izgradi podzemni parking i nešto na površini, kažu da vijećnici žele da unište park. Vijećnici kažu da će se park tek napraviti na ovom mjestu jer to je sada samo bezlična betonska ploha.

U Odluci koju je usvojilo Općinsko vijeće nigdje se ne spominje izgradnja objekta od šest spratova, ističe se u saopćenju Općine Centar Sarajevo. Vijećnici Naše stranke i Socijaldemokratske partije bili su protiv ovakve odluke Vijeća. Postoje vjerovatno neki finansijski interesi koji bi sutra donijeli neki novi prihod i Općini, a možda i nekim pojedincima koji su zainteresovani za taj prostor da profitiraju, argumeti su opozicionih stranaka.

Na posljednjoj javnoj raspravi stanovnika MZ "Marijin Dvor" 29. maja, glavne karakteristike predloženog plana prezentovala je Eldina Šehović, šefica Odsjeka za urbanizam i zaštitu okoliša Općine Centar.

–Ovo je druga faza upoznavanja javnosti sa planom nakon prve koja je provedena u novembru prošle godine kada smo upoznali javnost sa konceptom prostorne organizacije. Mišljenja građana su podijeljena oko ovog plana gdje su jedni tražili da se revitalizira objekat Hastahane, drugi traže izgradnju Muzeja opsade Sarajeva, a treći samo zelene površine sa javnom podzemnom garažom. Jako je važno da građanima bude jasno da radimo izmjene plana koji datira iz 2007. godine, gdje je planirani objekat Muzeja opsade Sarajeva, bruto građevinske površine 7.000 metara kvadratnih, smješten u centralnom dijelu parka, a uređenje zelenih površina oko ovog objekta bi predstavljalo samo vanjsko uređenje. Naša intencija je bila da stvorimo preduvjete kako bismo vratili park građanima gdje na površini od  11.500 metara kvadratnih postoje prostorne mogućnosti za smještaj reprezentativnog objekta kakav ovakva lokacija i zaslužuje. Stoga smo uradili dislokaciju planiranog objekta, gdje je sa stručnog aspekta najbolja pozicija, te do sada nismo dobili nijedan kontra argument za ovakvu odluku. Prije svega otvorili smo prostor parka i zaklonili najružniji dio Hastahane, te otvorili vizuru prema Magribiji džamiji kao nacionalnom spomeniku. Također smo duplo smanjili njenu bruto građevinsku površinu na 3.500 metara kvadratnih, u odnosu na planirani Muzej - pojasnila je Šehović.

{$galerijaFotografija}

Ovom prilikom je dogovoreno da se svi zainteresovani u narednih deset dana mogu obratiti sa prijedlogom u MZ "Marijin Dvor" i općinskoj Službi za urbanizam i zaštitu okoliša, a prema odredbama Zakona o prostornom uređenju KS na svaki dopis će nadležna služba dati stručni osvrt. 

Završnu riječ na javnoj raspravi je imao načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić koji je kazao da je konačna odluka o usvajanju novog plana za lokalitet Hastahane na Općinskom vijeću Centar, podsjetivši da je Vijeće 17. aprila 2019. godine, utvrdilo Nacrt odluke o izmjenama i dopunama Regulacionog plana Gradski centar Marijin Dvor – lokalitet Hastahana sa 23 glasa od 31 vijećnika podržalo inicijativu za pokretanje izmjena planske dokumentacije.

- Građani moraju biti svjesni da se mnogi prostorni planovi, posebno u Centru, moraju mijenjati jer postojeći ne ispunjavaju potrebe građana. Meni je drago da su građani uzeli ovako veliko učešće u raspravi i nadam se ostalim planovima čije izmjene tek slijede. Općina Centar također mora razmišljati o  institucijama od posebnog interesa za našu državu. Ove predložene izmjene plana nisu odluka jednog čovjeka već iza njih stoje stručne osobe iz Savjeta za arhitekturu, Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, Općinskog vijeća, te druge struče osobe koje su zauzele svoj stav oko ovog projekta – rekao je Ajnadžić.

Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sulejman Memo Haljevac, koji živi u MZ "Mariji Dvor" tvrdi da Hastahana "nije park, već betonska ploha" i pojašnjava:

- Želim da se na ovom mjestu moje dijete može igrati jer sada to ne može na ovoj betonskoj plohi. Ja insistiram, što je i prihvaćeno, da 91 posto na ovom prostoru bude zelena površina i to mi je obećao načelnik Nedžad Ajnadžić. Slažem se da se izgrade i podzemne garaže, a ostalo me ne interesuje. Političke stranke koje na ovom žele kupiti jeftine poene sve to spinuju da se park ne uredi – kaže Haljevac za Faktor.

U međuvremenu sve su češća okupljanja građana koji žive na  području Marijinog Dvora gdje se nalazi park Hastahana, a koji se ne slažu sa mogućom izgradnjom poslovnih objekata i podzemnih graža na ovom području. Protesti se nastavljaju i naredne sedmice, a Općinsko vijeće će o projektu Hastahana ponovo raspravljati na jednoj od junskih sjednica.

Zvonimir Bošnjak, predsjednik Savjeta MZ "Marijin Dvor", rekao je za Faktor da je Hastahana parkovska ploha koja je zapuštena već niz godina.

- Općinsko vijeće Centar je usvojilo koncept gdje se planira izgradnja dva objekta koje građani koji žive ovdje ne žele da se izgradi. Građani žele da zadrže ovaj prostor za igranje djece i mladih i da se za njih izgrade rekreativni sadržaji za sport. Načelnik Centra forsira izgradnju na Hastahani jer njemu je u interesu da to rasproda i zbog toga je nastao konflikt. Općina Centar je za proteklih dvadesetak godina uzimala novac za naplaćivanje parkinga na Hastahani i zaradila je najmanje dva miliona maraka od iznamljivanja prostora tog prostora, a nije tu uložila ni jedne marke. Sada iz Općine optužuju građane da su krivi što je Hastahana prekrivena smećem, a Općina nije bila u stanju postaviti bar jednu kantu za otpatke. Mi prikupljamo dokumentaciju o Hastahani i bit će iznenađujućih činjenica za javnost – kaže Bošnjak.

Općina Centar je 2012. godine donirala park za izgradnju Muzeja opsade Sarajeva. Govorilo će se da će se tu graditi i zgrada Vlade FBiH, a sada se nagađa da će se izgraditi zgrada Centralne banke BiH.

Hastahana 30.05.2019.
1 od 17
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.