Prateći rad visokog predstavnika u BiH, od njegovog dolaska pa do danas, kako navode iz ovih udruženja, mora se istaći upornost i kontinuitet prozivanja svi onih koji su rušili ustavni poredak BiH. Svi izvještaji visokog predstavnika Vijeću sigurnosti UN-a izazivali su pravu paniku kod negatora genocida. Nisu se ustručavali da Valentina Inzka nazivaju pogrdnim imenima, da ga nazivaju zločincem.

- Nažalost, podrška međunarodne zajednice je u prethodnom periodu izostala, pa samim tim Inzko nije imao podršku za donošenje snažnijih odluka. U posljednje vrijeme došlo je do značajnije podrške međunarodne zajednice. Očito je da su silni izvještaji Vijeću sigurnosti došli do onih koji odlučuju - ističu iz ovih udruženja. 

Skidanje ploče sa studentskog doma na Palama, zahtjev Skupštini RS-a da oduzme priznanja presuđenim ratnim zločincima i na kraju podrška generalnog sekretara UN-a je, smatraju ova udruženja, dovoljan znak da je došlo konačno vrijeme da Inzko u što kraćem vremenu proglasi zakon o zabrani negiranja genocida. To bi svakako, poručuju, bio najveći rezultat rada visokog predstavnika u BiH.