open-navfaktor-logo
search
Vanja Bjelica-Prutina
Pogledajte šta je govorila članica CIK-a: Nisam nikakva bosanska Srpkinja, NATO bombardovanje je agresija
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici razmatrala je prigovor SDA protiv lidera SNSD-a Milorada Dodika da je koristio govor mržnje tokom gostovanja u emisiji "Ćirilica" na Happy TV.
27.05.2023. u 16:12
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - CIK odbacio prigovore NiP-a, SNSD-a i BHI FK: Govori Sebije Izetbegović, Pivića i Stanišića nisu mržnja

SDA je prigovor uputila zbog Dodikovih poruka "da on nije bosanski Srbin, nego Srbin", o izjavi koja se odnosi na Srebrenicu i broj bošnjačkih žrtava u ratu u Bosni i Hercegovini i to što je Bošnjake nazvao muslimanima.

Sektor za pravne poslove CIK-a bio je mišljenja da se nije radilo o govoru mržnje i predložili su da prigovor protiv Dodika i SNSD-a bude odbijen.

Tokom glasanja, četiri člana CIK-a bila su protiv ovog prijedloga, a tri za. S obzirom da nije bilo dvotrećinske većine, predsjednik CIK-a Suad Arnautović prebacio je ovaj predmet za sljedeću sjednicu, koja je održana sat vremena poslije.

Arnautović je potom na drugoj sjednici stavio na glasanje prijedlog članice CIK-a Vanje Bjelice- Prutine da se SNSD kazni sa 7.000 KM, Milorad Dodik sa 10.000 KM, a da se kršenje odredbi Krivičnog zakona proslijedi Tužilaštvu BiH.

Međutim, tada je nastala konfuzija oko toga da li se glasa o odbacivanju prigovora kao što je to predložio Sektor za pravne poslove ili o sankcijama koje je predložila Prutina-Bjelica. Zbog toga je Arnautović povukao ovu tačku sa dnevnog reda, te je ostavljeno da ona bude razmotrena na nekoj od narednih sjednica.

Bjelica-Prutina je jedina diskutovala oko SNSD-a i Dodika. Za nju nema ništa spornog u Dodikovoj izjavi da "Srbi u Bosni i Hercegovini nisu bosanski Srbi".

- Mislim da nije u pitanju govor mržnje. Lično sam Srpkinja, nisam nikakva bosanska Srpkinja. Ta nacionalnost ne postoji. Moj djed i pradjed su bili Srbi. Ne smatram da to kod bilo koga treba izazvati mržnju – poručila je ona.

VEZANI TEKST - Milorad Dodik vrijeđao članicu CIK-a: Gospođa predstavlja srpski narod, a udata je za Bošnjaka u Sarajevu

Dodala je potom da je neprihvatljivo poticati neprijateljstvo prema cijelom jednom narodu, Bošnjacima, koje je Dodik nazvao muslimanima.  

- Ova vrsta diskusije nije način za komunikaciju ni u jednom uređenom civilizovanom društvu. Živimo u društvu zasnovanom na mržnji. Pitanje je u kakvom društvu ćemo odgajati našu djecu. Ovo mislim za sve slučajeve. Smatram da je u pitanju govor mržnje, predlažem izricanje novčane sankcije 7.000 KM za stranku, a za kandidata 10.000 KM. A za onaj dio koji se odnosi na kršenje odredbi Krivičnog zakona BiH predlažem da se predmet uputi nadležnom tužilaštvu – predložila je ona.

Bjelica-Prutina je bila aktivna i u diskusiji oko prigovora SNSD-a protiv kandidata PDP-a Miloša Stanišića, koji je na Facebooku objavio fotografiju u kojoj je uporedio stranke vladajuće koalicije u RS-u sa državama NATO-a koje su izvršile bombardiranje Srbije 1999.

Za Službu ovdje nije bilo govora mržnje, eventualno se može definirati kao vrijeđanje, te je ovaj prijedlog i prihvaćen sa šest glasova za.

Protiv je bila jedino Bjelica-Prutina koja smatra da Stanišić jeste autor govora mržnje.

- Bez obzira na opće tumačenje NATO akcije, srpski narod NATO bombardovanje doživljava kao agresiju. Smatram da se ovom vrstom poređenja izaziva ili podstiče neprijateljstvo prema strankama koje su izjednačene sa zemljama koje su vršile bombardovanje. Predlažem sankciju za PDP od 3.000 KM, a za kandidata 5.000 KM - rekla je Bjelica-Prutina.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.