open-navfaktor-logo
search
Kultura sjećanja
Pohod "Putem istine i sjećanja" centralni događaj obilježavanja 30. godišnjice zločina u Ahmićima
Pohodi "Put istine i sjećanja", Vitez-Ahmići i Zenica-Ahmići, na kojima se očekuje oko 2.000 učesnika, centralni su događaji obilježavanja 30. godišnjice stradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti u selu Ahmići, koje su 1993. godine ubili pripadnici HVO-a.
21.03.2023. u 15:00
get url
text

Godišnjica zločina HVO-a nad bošnjačkim stanovništvom Ahmića, Donje Večeriske i drugih mjesta općine Vitez trajat će 11 dana, a komemoracija žrtvama, polaganje cvijeća, učenje Fatihe i odavanje počasti žrtvama na Šehidskom obilježju u Ahmićima bit će održano 16. aprila, rečeno je danas na pres-konferenciji koju je organiziralo Udruženje „16. april“.

Predsjednik organizacionog odbora i premijer Srednobosanskog kantona Tahir Lendo poručio je da se Ahmići moraju pamtiti te da će samo istinom prezentirati ono što su međunarodni i domaći sudovi presudili.

- Poruka je da pamtimo Ahmiće i sva stratišta. Mi moramo živjeti zajedno, ali zločin je zločin i onaj ko ga je počinio, uvijek će biti zločinac. Sve što činimo, radimo to da ne dođe do zaborava. Treba pamtiti sva stratišta bez obzira na vjeru i naciju - kazao je Lendo.

Pozvao je sve da pomognu ovogodišnje obilježavanje, učestvujući u pohodu, ali i logistici, kako bi se opremio centar u Ahmićima.

Predsjednik Udruženja „16. april“ Armin Ahmić istakao je da je od velikog značaja da se takvim obilježavanjima prenosi poruka mlađim generacijama da se zločini ne smiju ponavljati.

- Posebno kada je 30. godišnjica i kada nam dolaze mnoge delegacije i gosti iz svijeta, moramo poslati jasnu i snažnu poruku da se stravični zločini ne smiju dešavati i da moramo tragati za istinom - kazao je.

VEZANI TEKST - Žrtve iz Ahmića poručuju Bradari: Jesu li Dario Kordić i ratni zločini evropske vrijednosti na koje nam ukazujete

Obilježavanje 30. godišnjice ovog zločina počelo je 15. marta u Hagu promocijom knjige "Ahmići: Osam dana trinaestogodišnjeg Adnana" autora Thomasa Obruče i protagoniste Adnana Zeca te održavanjem panela na kojem je između ostalih govorio glavni tužioc Haškog tribunala Sergej Brammertz.

U okviru obilježavanja, koje traje 11 dana, planirano je održavanje veličkog broja kulturnih, sportskih i vjerskih događaja.

U ranim jutarnjim satima, 16. aprila 1993. godine, jedinice za posebne namjene Hrvatskog vijeća obrane (HVO) “Džokeri“ i “Maturice“ izvršile su napad na selo Ahmići. Ezan za sabah-namaz, jutarnju molitvu muslimana, bio je znak za napad.

Ubijeno je 116 bošnjačkih civila, a najmlađa žrtva u Ahmićima bila je tromjesečna beba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.