open-navfaktor-logo
search
Potvrdio Amer Čolan
Pojačanje za Bećiragića: Amerikancu pasoš BiH, igrač Olympiakosa među Zmajevima?
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj krajem juna primilo je u državljanstvo BiH Aleca Jeffreya Petersa.
05.07.2022. u 20:42
get url
text
get url
text

Riječ je o američkom košarkašu rođenom u Washingtonu. Peters ima 28 godina, visok je 2,06 metara i igra na poziciji krilnog centra. U budućnosti bi mogao nositi dres Zmajeva.

- To je bilo po zahtjevu Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine. Mirza Teletović je razgovarao s igračem, tada je igrao u Baskoniji, sada je prešao u Olympiakos. Pokrenuli smo proceduru, ali i mi smo saznali za odluku "kroz novine" jer nas niko nije ni obavijestio da je zahtjev uvršten i završen. Čekala se dugo sjednica, pola godine. I mi smo sa stranice Vijeća ministara BiH saznali, ali nismo dobili informaciju kroz pisani trag da je to ustvari odobreno da bismo krenuli dalje u proceduru - rekao je za Faktor generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan.

VEZANI TEKST - BiH prenijela devet bodova: Ovo je raspored Zmajeva u nastavku kvalifikacija za SP, priključuje li se Nurkić?
 

Petersa su 2017. godine na NBA draftu izabrali Phoenix Sunsi. Potpisao je dvosmjerni ugovor, što znači da je nastupao i u Razvojnoj ligi. U ljeto 2018. prešao je u moskovski CSKA, s kojim je osvojio ruski šampionat, s prosjekom od 6,2 poena po utakmici.

Godinu poslije skrasio se u Anadolu Efesu, gdje je imao prosjek od 4,2 poena po utakmici. U julu 2020. potpisao je za Baskoniju. U prošloj sezoni u Euroligi je bilježio 9,8 poena, 3,8 skokova i 1,3 asistencije po meču. Nedavno je ozvaničio saradnju s grčkim Olympiakosom.

- Igrač je želio i ranije da nastupa, ali nismo uspjeli završiti pasoš. Već smo poslali poruku menadžeru i igraču da je procedura ovdje završena. Ima još jedan korak oko prijave, matičnog broja. Ostaje nam da vidimo šta će sada igrač odlučiti. Puno je prošlo vremena - dodaje Čolan.

U rosteru košarkaške reprezentacije BiH naturalizirani igrač je John Roberson, a "stranci" su još Amar Alibegović i Luka Garza.

- Pitanje je selektora ko mu je potreban u rosteru u datom momentu. Pokušavamo, u proceduri smo da skinemo "zvjezdicu", odnosno dobijemo status domaćih igrača za Garzu i Alibegovića - govori Čolan podsjetivši još jednom da je FIBA promjenu sportskog državljanstva odobrila Karlu Matkoviću mimo svih pravila.

- I mi očekujemo da ćemo u narednom periodu barem za nekog od njih dvojice da skinemo zvjezdicu i da ih imamo kao domaće igrače - zaključio je prvi operativac KSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.