Ne otkrivajući identitete, USKOK i policija su izvijestili da su obojica prijavljena zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, poticanja na to nedjelo te primanja i davanja mita.

Istražitelji sumnjaju da je policajac od oktobra 2018. do 25. novembra 2020. poduzetniku odavao podatke i službene dokumente o kriminalističkim istraživanjima.

To je, dodaju, činio na poduzetnikov zahtjev, ali i bez posebnog zahtjeva, "uz obećanu naknadu i drugu materijalnu korist".

Tako je dojavljivao da li se i iz kojeg razloga nad njim ili osobama od njegovog interesa provode kriminalistička istraživanja te je na njegovo traženje "obavio provjeru za jedan telefonski broj i osobu radi utvrđivanja da li ima kontakte s pojedinim drugim osobama".

Također mu je dostavljao službenu dokumentaciju policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala oko izvida vezanih za firmu povezanu s poduzetnikom, znajući da se radi o podacima "tajnog karaktera".

Za usluge ga je nagrađen kupnjom građevinskog materijala, a osigurano je i zaposlenje članova njegove porodice te dobijanje kućanskog aparata.

USKOK je od suca istrage zatražio da uhapšenom policajcu odredi istražni zatvor.

Poduzetnik o kojem je riječ je posljednjih godina imao više sudskih postupaka, a posljednji put je pritvoren sredinom 2021. zbog sumnje da je osječkim sudijama nosio novac kako bi pogodovali bivšem čelniku NK Dinama Zdravku Mamiću i njegovom bratu Zoranu.

Slučaj je pokrenut nakon što je Mamić, ranije pravosnažno osuđen u Osijeku za izvlačenje novca iz Dinama, tužilaštvu dostavio dokaze protiv sudija koje je potom otvoreno prozivao za korupciju.

U pritvoru je završio i krajem septembra2020. kada je nakon bijega uhapšen na graničnom prijelazu između Hrvatske i BiH.

U BiH je pobjegao u oktobru 2018. nakon što je pravosnažno osuđen u aferi pokušaja podmićivanja sudija Vrhovnog suda, kako bi se izmijenila prvostepena osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratne zločine, piše Hina.