open-navfaktor-logo
search
Hrvatski USKOK
Policajac osumnjičen da je odavao tajne podatke poznatom poduzetniku, on mu zaposlio članove porodice
Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) je na osnovu policijske prijave pokrenuo istragu protiv osječkog antikorupcijskog policajca kojeg sumnjiči da je poduzetniku Dragi Tadiću odavao tajne podatke za što mu se on odužio kupnjom građevinskog materijala i zapošljavanjem članova porodice, objavila je Hina.
07.06.2022. u 21:01
get url
text
Ilustracija

Ne otkrivajući identitete, USKOK i policija su izvijestili da su obojica prijavljena zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, poticanja na to nedjelo te primanja i davanja mita.

Istražitelji sumnjaju da je policajac od oktobra 2018. do 25. novembra 2020. poduzetniku odavao podatke i službene dokumente o kriminalističkim istraživanjima.

To je, dodaju, činio na poduzetnikov zahtjev, ali i bez posebnog zahtjeva, "uz obećanu naknadu i drugu materijalnu korist".

Tako je dojavljivao da li se i iz kojeg razloga nad njim ili osobama od njegovog interesa provode kriminalistička istraživanja te je na njegovo traženje "obavio provjeru za jedan telefonski broj i osobu radi utvrđivanja da li ima kontakte s pojedinim drugim osobama".

Također mu je dostavljao službenu dokumentaciju policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala oko izvida vezanih za firmu povezanu s poduzetnikom, znajući da se radi o podacima "tajnog karaktera".

Za usluge ga je nagrađen kupnjom građevinskog materijala, a osigurano je i zaposlenje članova njegove porodice te dobijanje kućanskog aparata.

USKOK je od suca istrage zatražio da uhapšenom policajcu odredi istražni zatvor.

Poduzetnik o kojem je riječ je posljednjih godina imao više sudskih postupaka, a posljednji put je pritvoren sredinom 2021. zbog sumnje da je osječkim sudijama nosio novac kako bi pogodovali bivšem čelniku NK Dinama Zdravku Mamiću i njegovom bratu Zoranu.

Slučaj je pokrenut nakon što je Mamić, ranije pravosnažno osuđen u Osijeku za izvlačenje novca iz Dinama, tužilaštvu dostavio dokaze protiv sudija koje je potom otvoreno prozivao za korupciju.

U pritvoru je završio i krajem septembra2020. kada je nakon bijega uhapšen na graničnom prijelazu između Hrvatske i BiH.

U BiH je pobjegao u oktobru 2018. nakon što je pravosnažno osuđen u aferi pokušaja podmićivanja sudija Vrhovnog suda, kako bi se izmijenila prvostepena osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratne zločine, piše Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.