open-navfaktor-logo
search
MUP HNK
Policajci sa snimka udaljeni sa dužnosti, mogli bi i krivično odgovarati
Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona oglasilo se saopćenjem za javnost nakon što je u javnosti objavljen videosnimak na kojem se vide dvojica pripadnika mostarske policije kako brutalno tuku mladića.
12.04.2021. u 10:05
get url
text

Najoštrije su osudili brutalni ispad policajaca koji se dogodio 10. aprila oko 23 sata, a za kojeg, kako su naveli, nema opravdanja.

- Radi se o klasičnom primjeru prekoračenja ovlaštenja i policijskog kodeksa, zbog čega se duboko izvinjavamo cjelokupnoj javnosti, a posebno mladiću prema kojem se postupalo - kažu iz MUP-a.

Dodaju da su dvojica policajaca odmah udaljena sa dužnosti, te je pokrenuta unutrašnja istraga u kojoj će se istražiti svi aspekti ovakvog ponašanja.

- Utvrdit će se i postojanje elemenata krivične odgovornosti policijskih službenika. Početna informacija o događaju je proslijeđena i Tužilaštvu HNK. Ovakvom ponašanju i ovakvim licima ne može i ne smije biti mjesto među policijskim službenicima - podcrtali su u saopćenju.

Ponašanje policajaca najoštrije su osudili i gradonačelnik Mostara Mario Kordić i kantonalni premijer Nevenko Herceg, koji su zatražili hitno provođenje istrage, te automatsko udaljavanje policajaca sa dužnoati.

- Povodom snimka koji se sinoć pojavio na društvenim mrežama, a ne kome se vidi kako dvojica policijskih službenika zadaju više udaraca muškarcu koji je prekršio zabranu kretanja za vrijeme policijskog sata, najoštrije osuđujem neprimjereno postupanje i brutalno ponašanje policijskih službenika - naveo je, između ostalog, Kordić.

Herceg je kazao da "objavljeni snimci na kojima se jasno vidi kako dva policajca premlaćuju mladića ispred ulaznih vrata u stambenu zgradu izazivaju zgražanje i nemir, zahtijevaju bezrezervnu osudu i neodgodivo postupanje MUP-a HNK-a odnosno adekvatno sankcioniranje"

- Za ovakvo ponašanje nema opravdanja i evidentno je da su dva policajca potpuno prekoračili svoje ovlasti. Bez obzira na to o kakvom se prekršaju radi, primijenjena količina grubosti ničim se ne može opravdati – stoji u izjavi Hercega.

Naveo je da su policajci osramotili i sebe i svoju službenu uniformu, povrijedivši time ugled poziva i njihovih časnih kolega policajaca.

- Očekujem, stoga, žurnu i profesionalnu reakciju Ministarstva, promptno provođenje istrage u skladu sa zakonskom procedurom i najstrože kažnjavanje počinitelja. Ovaj incident nipošto ne smije poljuljati povjerenje naših građana u pripadnike MUP-a čija je zadaća štititi građane i čuvati javni red i mir – kazao je Herceg, koji je u svoje i u ime Vlade HNK uputio izvinjenje mladiću i njegovoj porodici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.