open-navfaktor-logo
search
MCGP Karasovići
Policija uz pomoć psa na graničnom prijelazu u vozilu pronašla 11 kilograma heroina
U prepravljenom dijelu vozila albanskih nacionalnih oznaka, na graničnom prijelazu Karasovići, policija je jučer, 10. januara, uz pomoć psa za detekciju droga pronašla 20 paketa s 11 kilograma heroina, saopćila je Policijska uprava dubrovačko-neretvanska.
11.01.2023. u 20:22
get url
text

Nakon osnovne granične kontrole, granični policijski službenici su profiliranjem putnika u vozilu posumnjali na krijumčarenje droge pa su vozilo i osobe izdvojeni u drugu liniju kontrole.

- Službeni pas za detekciju droga Hunt pozitivno je reagirao na prisutnost droge u središnjem dijelu vozila. Po naloga suca istrage Županijskog suda u Dubrovniku vozilo je pretraženo, te je u prepravljenom prostoru ispod mjenjača brzina i naslona za ruku pronađeno 20 paketa s ukupno 11,035 kilograma heroina - navodi se u saopćenju policije.

U vozilu su bili 30-godišnjak za upravljačem, a kao suvozač 44-godišnjak, obojica albanski državljani, koji su uhapšeni, a kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su heroin namjeravali prenijeti iz Albanije na zapadnoevropsko tržište.

Zbog sumnje da su počinili krivično djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama, uz krivičnu prijavu su predani pritvorskom inspektoru Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

- To je druga velika zapljena droge policijskih službenika granične policije Gruda na MCGP Karasovići u posljednjih mjesec dana - kazali su iz policije.

Podsjetili su da su, uz suaradnju carinskih službenika, 14. decembra prošle godine u autobusu albanskih nacionalnih oznaka pronašli 5,4 kilograma heroina i 5,6 kilograma kokaina čije je odredište također bilo zapadnoeuropsko tržište.

Ovom posljednjom zapljenom količina heroina koju je Policijska uprava dubrovačko-neretvanska zaplijenila u posljednje dvije godine popela se na 240 kilograma, naveli su iz policije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.