open-navfaktor-logo
search
Dobili bitku
Poljoprivrednici iz Odžaka ispekli vola jer je objavljen konkurs za dodjelu državnog zemljišta
Poljoprivrednici iz Odžaka su pečenim volom počastili sugrađane nakon što je raspisan konkurs za dodjelu državnog zemljišta po jednakim uvjetima za što su se godinama borili.
17.03.2022. u 11:31
get url
text

Naime, nakon decenijskih apela i zahtijeva obilježenih višednevnim protestima, novčanim kaznama i pravnim bitkama, domaći poljoprivredni proizvođači u Odžaku dočekali su da se raspiše konkurs za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta po jednakim uslovima za sve proizvođače.

Marko Vidić, član Udruženja poljoprivrednika Žito kaže da je konkurs raspisan prije dva dana, a da su u tu čast članovi udruženja poljoprivrednika Žito iz Odžaka ispekli vola u centru grada, te će tako simbolično kao znak zahvalnosti za stalnu podršku počastiti građane i proslaviti pobjedu pravde.

VEZANI TEKST - Blokirani putevi u Odžaku: Domaći poljoprivrednici žele priliku da zarade hljeb za svoju djecu

Inače, pravna bitka za obradivo poljoprivredno zemljište traje godinama.

Vidić kaže da je pokušaj dodjele zemljišta u koncesiju na više od 40 godina prije par godina zaustavljen, zahvaljujući apelaciji premijera FBiH Fadila Novalića Ustavnom Sudu FBiH i zastupnika u Skupštini Posavskog Kantona.

- Višedecenijska bitka za državno poljoprivredno zemljište u Odžaku obilježena masovnim protestima, blokadama cesta i pregovorima napokon je rezultirala raspisivanjem transparentnog konursa kojim će domaće firme moći pod jednakim uvjetima koristiti to zemljište u zakup. Pravda je nekad spora ali uvijek dostižna. U ovom vremenu nadolazeće ekonomske krize obrađena plodna odžačka zemlja od strane domaćih ljudi limitiranom površinom kako bi se zadovoljilo što više zainteresiranih proizvođača garantira da neće biti krize za hranu u Odžaku – kazali su članovi udruženja Žito.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.