open-navfaktor-logo
search
Stigle prve hadžije
Ponovni susret s porodicama, emocije i suze na Sarajevskom aerodromu
Na Međunarodni aerodrom u Sarajevu prvim avionom danas iz Medine doputovalo 140 hadžija
17.08.2019. u 11:50
get url
text

Na Međunarodni aerodrom u Sarajevu danas je u jutarnjim satima stigla prva grupa hadžija iz Bosne i Hercegovine, koja se u domovinu vraća nakon obavljanja pete islamske dužnosti hadža u Mekki.

Prve hadžije koji su doputovali iz Medine na sarajevskom aerodromu dočekao je veliki broj članova porodica, rodbine i prijatelja. Susret s najbližima, nakon skoro tri sedmice boravka u svetim mjestima, bio je pun emotivnih trenutaka, a mnogi od njih nisu mogli prikriti suze.

Vodič grupe hadžija, koja je letom iz Medine stigla u Sarajevo, Malik ef. Šljivo kazao je kako je prvim avionom stiglo oko 140 hadžija, te kako su svi dobrog zdravstvenog stanja.

{$galerijaFotografija}

Jedan od najstarijih hadžija iz BiH ove godine je i 81-godišnji Nesib Karaman, porijeklom iz Višegrada, koji je hadž obavio zajedno sa snahom Subhom, unukom Almirom i njegovom suprugom Azrom. Osim toga, Karamani su angažovali i bedela za Nesibovu suprugu.

Nesib ističe kako je 40 godina sanjao o odlasku na hadž, te kako mu je Bog dao mogućnost da to obavi ove godine. 

Iako već u devetoj deceniji života, Karaman ističe kako mu uopće nije bilo teško obaviti sve hadžske obrede. 

- Ništa za mene nije bilo teško. Ja se moram zahvaliti našem vodiču koji mi je za svaki slučaj obezbijedio kolica, mislili su da će mi možda biti potrebna. Međutim, Nesib je svojim nogama obavio sve što treba. Mislim da sam obavio sve na najbolji mogući način, jer mene su na tom putu meleci pratili. Išao sam uz hiljade duša, no niko mi nije smetao - pojasnio je Karaman. 

Na pitanje kakav je osjeća bio posjetiti sveta mjesta u Mekki i Medini, Karaman odgovara kako je to bilo neopisivo, te da svakom želi da što prije obavi hadž i osjeti tu ljepotu. 

Mustafa Musić iz Sarajeva ove godine po drugi put obavlja petu islamsku dužnost, a ističe kako je hadž nešto predivno. 

- Prije svega, način na koji mi objavljamo hadž, dakle prvo idemo u Medinu a potom u Mekku. Boravkom u Medini mi našu dušu pripremamo za Mekku. Medina je ljubav, to je čista ljubav. Dakle, jedan poseban mir, gdje se osjeti duh Poslanikov, njegova blizina. Tako da se srce polako pripremi za obrede koji vas čekaju u Mekki - pojašnjava Musić, posebno ističući boravak u Medini, odnosno susret s Poslanikom Muhammedom i njegovim mezarom. 

Govoreći o susretu s Kabom, Musić kaže kako čovjek zapravo nikada ne može da se spremi za taj susret, koji je, kako kaže, sam po sebi poseban. 

- Ja evo drugi put obavljam hadž. I drugi put sam, kada sam je ugledao, ostao bez teksta. Tad postaneš svjestan da si pred Allahovom kućom i da si počašćen, da te Allah dž.š. počastio da se tu nalaziš - emotivno govori Musić. 

Na kraju je istakao kako svako ko ima mogućnosti do obavi hadž, to treba uraditi dok je mlađi i u snazi

Za danas je planiran jos jedan let s bh. hadžijama čiji je dolazak na sarajevski aerodrom planiran u 21:40 sati.

U nedjelju i ponedjeljak, 18. i 19. augusta, bit će organizovana po četiri leta, dok je za utorak i srijedu, 20. i 21, planiran po jedan let, čime će biti kompletiran dolazak svih hadžija u Bosnu i Hercegovinu.

hadzije, dolazak 17.08.2018
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.