open-navfaktor-logo
search
Sud u Beogradu
Ponovo odgođeno suđenje u Srbiji za zločine u Srebrenici
Suđenje pred Višim sudom u Beogradu protiv bivših pripadnika specijalne policije optuženih za učešće u ubistvima više od 1.000 Bošnjaka iz Srebrenice počinjenim u julu 1995. godine, odgođeno je zbog nedolaska branilaca optuženih.
24.09.2021. u 12:47
get url
text

Sutkinja Višeg suda u Beogradu je kazala da ročištu nije pristupio nijedan branilac optuženih.

- Advokatska komora Srbije je donijela odluku o obustavi rada za datum 24. 09. 2021., s obzirom da je Sud obaviješten o obustavi rada, mi danas ne možemo održati pretres - rekla je sutkinja Višeg suda u Beogradu.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine, putem međunarodne pravne pomoći, iskaz u ovom predmetu su trebala dati dva svjedoka iz BiH. Vesna Jasenković, sutkinja Državnog suda, potvrdila je da su dva pozvana svjedoka pristupila ročištu.

Prema optužnici, Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Bora Miletić, Jovan Petrović i Vidosav Vasić, kao pripadnici Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), učestvovali su u ubistvima 1.313 bošnjačkih zarobljenika iz Srebrenice na farmi u Kravici.

Ranije je Viši sud u Beogradu razdvojio predmet protiv Dragomira Parovića, jer on nije u mogućnosti da učestvuje u suđenju.

Ubistva u Kravici bila su među nekoliko masakara počinjenih nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine, kada je ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Birn je ranije pisao kako je skoro polovina saslušanja u ovom predmetu odgođena, zbog čega se usporava jedini postupak u Srbiji za zločine u Srebrenici.

Suđenje će se nastaviti 3. novembra, kada je – ukoliko Sud BiH putem međunarodne pravne pomoći ne bude mogao ponovo osigurati sudnicu za pozivanje svjedoka iz BiH na saslušanje – planirano ulaganje materijalnih dokaza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.