open-navfaktor-logo
search
Stav iz Novog Sada
Popov: Vučić režira proteste, sada su u glavnoj ulozi navijači koje kontrolišu sigurnosne službe
Nakon dvije noći protesta nezadovoljnih građana protiv režima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, u našem istočnom susjedstvu sve više preovladava mišljenje da je vlast preuzela "režiju" demonstracija.
09.07.2020. u 10:48
get url
text

Takvog stava je i Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada.

- Na sceni je velika manipulacija vlasti. Podsjetit ću vas da su nedavno bili protesti studenata i to je bila generalna proba za ovo što smo vidjeli protekle dvije noći. Vučić je bio svjestan da ukoliko najavi ponovno uvođenje policijskog sata da će izazvati revolt javnosti. Računao je na to. Sada je u proteste u ubacio navijače, koje kontrolišu njegove sigurnosne službe. Dokaza je mnogo, a najočitiji je ovaj iz Novog Sada. Mladići sa prekrivenim licima razbijali su Gradsku kuću, a nijedan policajac nije bio u blizini.

To nije bilo slučajno, nema šanse. Vučić ovim želi postići dvije stvari, kompromitovati proteste, nazivajuću ih manifestacijom nasilja huligana i desničarskih grupa. Dalje, time šalje poruku svim onim koji bi se usudili da izađu na ulice da dobro razmisle, pogotovo nakon brutalnih intervencija policije – stav je Popova.     

Naš sagovornik ističe da su prekjučer, nakon najave uvođenja policijskog sata (Vučić je to jučer povukao), na ulice najvećih srbijanskih gradova izašli ozbiljni ljudi, bilo je mnogo onih sa djecom, i svi su na miran i dostajanstven način željeli pokazati režimu šta misle o represivnim mjerama.

- To je bila normalna reakcija jednog društva. Međutim, režim je odlučio preuzeti "režiju" protesta i sada imamo ludilo, građani su sluđeni. Zbog loše zdravstvene politike i ukidanja mjera Srbija je sada izolovana država, niko ne želi vidjeti naše državljane iz straha od širenja koronavirusa. U kojem pravcu će ići protesti? Nema ko da ih kanališe. Istovremeno, na protestima koji su u svom začetku bili reakcija na pogoršanje epidemije koronavirusa i najave uvođenja policijskog sata moglo se čuti skandiranje o Kosovu?!

To nema nikakvog smisla, to su skandirali ubačeni elementi. Vučiću će to dobro poslužiti za predstojeće razgovore u Parizu i Briselu. Moći će kazati evropskim zvaničnicima: "Evo kako javnost doživljava pitanje Kosova". A to mu može donijeti neke pogodnosti – smatra Popov.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.