Majkama i ženama Srebrenice i Podrinja danas su se pridružili učenici i učenice gimnazije Meša Selimović Tuzla, Medicinske škole i Mješovite srednje škole u Tuzli, te građani Tuzlanskog kantona i brojne džematlije.

- Imamo ranu koja je neizlječiva i koja se nalazi na srcu svih preživjelih članova porodica. Boli što proces identifikacije i ekshumacije traje dugo. Moram poslati poruku svim članovima porodica koje nisu dale krv za DNK analizu da to urade čim prije. Porodice koje nisu dale krv za DNK to znaju i molimo ih ovim putem da se jave u Identifikacioni centar Podrinje u Tuzli. Imamo određeni broj vreća sa posmrtnim ostacima i na taj način ćemo identifikovati žrtve i pokopati ih u Memorijalni centar Srebrenica - Potočari - kaže Nura Begović, predstavnica Udruženja Žene Srebrenice.

Oformljen je organizacioni odbor za obilježavanje godišnjice genocida i održani su brojni razgovori s ciljem da se predmeti žrtava genocida daruju Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari. Begović ističe kako majke i žene Srebrenice zabrinjava retorika političara u Bosni i Hercegovini.

- Svima je jasno da je počela predizborna kampanja. Gledali smo sjednicu Skupštine NSRS. Šta da očekujemo? Da na naredno zasjedanje dođu naoružani. Mora se poštovati glas svih žrtava - ističe Begović.

Učenica Medicinske škole iz Tuzle Lejla Hodžić je istakla kako se u toj školi njeguje sjećanje na genocid u Srebrenici i 11. jul 1995. godine.

- Mladi ljudi se moraju angažovati da se ovakvo zlo ne ponovi i ne zaboravi. Moramo opominjati i boriti se za pravdu - kazala je Hodžić.

Učenica Mješovite srednje škole Tuzla Vildana Kulašević poslala je sličnu poruku:

- Došli smo podržati majke Srebrenice i Podrinja. Kao mlade osobe borit ćemo se da pravda izađe na vidjelo i da se genocid u Srebrenici nikada ne zaboravi.