open-navfaktor-logo
search
Unutarstranački sukob
Pošteni, hrabri i sposobni: NiP optužuje Srdića za prevare, Tužilaštvu nisu prijavili djelo
Narod i pravda (NiP) je na proteklim Lokalnim izborima pronašla 913 poštenih, hrabrih, časnih i sposobnih kandidata na ukupno 41 listi. Tako je uoči samih izbora tvrdio predsjednik te stranke Elmedin Konaković.
26.12.2020. u 08:01
get url
text

Nešto više od mjesec kasnije, stižu drugačije tvrdnje. Jedan od članova NiP-a je, čini se, već izgubio status "poštenog, hrabrog, časnog i sposobnog" kandidata, kako ga je uoči izbora titulirao Konaković.

- Srđan Srdić nije napustio NiP već je, zbog učešća u neregularnostima tokom izbornog procesa, prvo suspendiran, a potom i isključen iz NiP-a – saopćeno je iz te stranke nakon što je Faktor objavio informaciju da je Srdić, kandidat koji je osvojio najveći broj glasova na listi NiP-a za Općinsko vijeće Novo Sarajevo, već sada njen bivši član.

VEZANI TEKST – Narod i pravda već ostala bez vijećnika, stranku napustio kandidat sa najviše glasova?

U međuvremenu su pojedini članovi NiP-a na društvenim mrežama iznijeli i niz drugih optužbi na račun Srdića, koje se ne odnose samo na "neregularnosti tokom izbornog procesa".

- Zaposlio ženu, sestru joj, on u Gradskom vijeću – tvrdio je vijećnik NiP-a u Općinskom vijeću Novi Grad Aziz Pljevljak.

Uzimajući u obzir činjenicu da su izborne prevare ozbiljno krivično djelo, te da u NiP-u tvrde da su upoznati sa dokazima koji idu u prilog optužbama na račun Srdića, njihova je zakonska obaveza prijaviti to krivično djelo i priložiti dokaze nadležnoj instituciji.

Neprijavljivanje krivičnog djela je, prema Krivičnom zakonu FBiH, također krivično djelo, za koje je zaprijećena i kazna do pet godina zatvora.

Nadležna institucija kojoj su trebali prijaviti saznanja o krivičnom djelu za koje terete Srdića je Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Iz te su nam institucije, s druge strane, potvrdili da protiv Srđana Srdića nisu podnošene krivične prijave koje se odnose na izborne neregularnosti.

Dostavili smo upite i Općinskom odboru NiP-a i sjedištu te stranke, zatraživši od njih informacije o tome kome su i kada prijavili krivično djelo zbog kojeg su isključili Srdića, ali odgovor nismo dobili.

Neprijavljivanjem krivičnog djela su, očigledno, u NiP-u počinili drugo krivično djelo, a teško je povjerovati da ponovo nisu bili "svjesni protivpravnosti počinjenog djela", što je bio raniji slučaj sa stranačkim šefom Elmedinom Konakovićem.

Ukoliko su zaista raspolagali informacijama o Srdićevoj odgovornosti za izborne neregularnosti, očigledno je da u NiP-u nisu bili spremni ugroziti svoj izborni rezultat prijavljivanjem tih informacija, s obzirom na to da su o njima javno progovorili tek nakon teksta objavljenog na Faktoru. Također je moguće da su se te neregularnosti odnosile na preferencijalne glasove unutar liste, što također obavezuje NiP da slučaj prijave nadležnim institucijama.

Upravo je neprijavljivanjem krivičnog djela i pokušajem da se ono šutnjom prikrije NiP ostao u potpunosti lišen mogućnosti da se pozivaju na navodne etičke motive koji su doveli do izbacivanja Srdića iz stranke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.